To, že úředníci zůstanou na svých dosavadních pozicích, ale není jisté. Naopak. Je pravděpodobné, že se jejich pracovní zařazení změní. Vše bude ale záležet na novém organizačním řádu, který chtějí radní od příštího roku uvést.

Podle Vařeky prodej polikliniky v pořádku nebyl

Policie kvůli kontroverznímu prodeji polikliniky obvinila dva úředníky s advokátem, kteří měli na starosti otevírání obálek s nabídkami, a majitele vítězné firmy. Krajské státní zastupitelství v Praze ale jejich stíhání nedávno zrušilo, v případu podle něj nebyl spáchán trestný čin.

Příbramská poliklinika.Podle Vařeky ale prodej v pořádku nebyl. „Pořád faktem zůstává to, že do soutěže byla podsunuta nabídka, která prokazatelně přišla později. Tento fakt zůstává. To, že jej státní zástupce vnímá jako nepodstatný, jako nerelevantní, to je právní výklad, ale na věci samotné to mnoho nemění," prohlásil Vařeka, jenž se v kauze označil za poškozeného.

Společnost Ravak, kterou zastupoval, soutěž z doby starostování Josefa Řiháka (ČSSD) napadla kvůli údajné netransparentnosti. Podobně se zachovala další neúspěšná firma Rodiso.

Úředníci podle vyšetřovatelů zapsali nabídku vítězné firmy Triticum jako první doručenou, přestože ji údajně nikdy nedostali. Nabídka byla na 20,5 milionu korun. Následovaly obálky od firem CPI Byty, Ravak a Rodiso, která nabídla 20,28 milionu korun, což byla druhá nejvyšší suma.

„V této záležitosti jsem stál, ještě když jsem nebyl starostou, na straně poškozeného a teď bych mohl mít příležitost když to řeknu ošklivě se mstít. V žádném případě to dělat nebudu a trvám na tom, že budeme ctít to, že místa by měla být obsazována profesionály," prohlásil Vařeka.

Poukázal na to, že s oběma úředníky vedoucím odboru silničního hospodářství Zdeňkem Škaloudem i vedoucí městské realitní kanceláře Věrou Černou spolupracuje a váží si prý toho, co vědí.

Jiné zařazení pro úředníky ale starosta uvítá

Místostarostka Alena Ženíšková se starostou Jindřichem Vařekou na tiskové konferenci. „Pan Škaloud je pracovník, který tady v tuto chvíli je nejlépe zorientovaný a já jsem řekl, že nejsme v žádném případě řezníci a nejsme motivovaní nějakým vyřizováním si sporů. Všimněte si tedy, že jsem tolerantní a neříkám okamžitě, že se těchto lidí zbavíme," podotkl starosta.

Od příštího roku proto chce na radnici zavést nový organizační řád, který je prý nutný kvůli změnám kompetencí starosty a místostarostů. „Uvidíme, jak v rámci tohoto organizačního řádu bude možné oba pracovníky zařadit," dodal Vařeka.

Dosavadní organizační řád by Vařeka nerad příliš „překopával", protože takové změny by si žádaly i nová výběrová řízení.

Zdroj: Kateřina Chourová