Projekt Středočeského krajského fotbalového svazu s názvem Dneska první liga! totiž zavítá při své druhé jarní zastávce právě do Rožmitálu pod Třemšínem. Domácí Spartak se zde utká v E skupině I. B třídy v bitvě o záchranu s Březnicí. Patrony obou týmů budou dva bývalí reprezentanti se zkušenostmi z anglické Premier League Jiří Jarošík a Radek Černý.

Dneska první liga! se může těšit na další derby utkání, které je navíc okořeněno přímým soubojem o mimořádně důležité body, které mohou vést k záchraně. „Sport je nejen o výsledku, ale i zábavě. O dobrou náladu a správné nastavení fanoušků na zápas se svou show, která začne půl hodiny před výkopem, postará bavič a všeuměl Jakub Kohák společně s televizním komentátorem Pavlem Čapkem," prozrazuje předzápasovou náplň Jiří Nikodým, který má na starosti hladký průběh projektu.

Uzavírka silnice. Ilustrační foto.
K uzavírkám přispěje o víkendu akce pro děti


Pavel Čapek povede před utkáním rozhovory před kamerou s hráči a trenéry obou týmů a navodí tak atmosféru ligového zápasu. V Rožmitálu se dá vzhledem ke krátké vzdálenosti mezi oběma městy očekávat skvělá atmosféra v hledišti a na hřišti parádní řežba. Ostatně jako ve všech předchozích duelech hraných v rámci projektu Dneska první liga!

Nádech anglické Premier League

„V zápasech zařazených do našeho projektu se snažíme divákům, hráčům i všem zainteresovaným rozdávat v první řadě radost. Fotbal přináší v každém momentu spoustu emocí a my chceme vyhledávat veskrze ty pozitivní," říká předseda Středočeského krajského fotbalového svazu Miroslav Liba.


Ve všech čtyřech dosud odehraných utkáních v rámci projektu Dneska první liga domácí ani jednou nevyhráli. „Všichni si chvíle s projektem užívají, o čemž nás přesvědčují ohlasy fanoušků, hráčů i trenérů. Pokoušíme se vybírat duely, které v sobě mají nějaký zajímavý náboj a snad se nám to i daří," dodává šéf středočeského fotbalu.


Při nedávném utkání Zdice – Komárov domácí sahali po překvapivém bodu, aby nakonec prohráli jen 2:3 (podzimní střetnutí vyhrál Komárov 10:1).

Jan Tománek v cíli triatlonu Ocean Lava Montenegro.
Tománek si v Černé Hoře i přes mnohá úskalí vylepšil osobní rekord

Utkání v Rožmitálu pod Třemšínem v sobě ponese nádech anglické Premier League. Oba patroni totiž během své skvělé kariéry hráli v nejsledovanější fotbalové soutěži světa.
Radek Černý, patron Rožmitálu, hájil v Premier League branku londýnských klubů Tottenham Hotspur a Queens Park Rangers. Ve stejném období pak za Chelsea a Birmingham City hrál na pozici záložníka Jiří Jarošík, který bude patronem Březnice.


Jak už bylo zmíněno dříve, utkání bude pro oba týmy důležité s ohledem na jejich šance na záchranu. V této situaci už se ocitli i oba patroni zápasu. „V Anglii se sestup nebere jako tragédie. Někteří hráči odejdou, jiní přijdou a jede se dál. U nás se to bere víc vážně. Určitě je ale třeba hrát na hranici fyzických sil, padat do střel, prostě jít nadoraz. V tomto smyslu bych chtěl ke klukům v kabině mluvit," říká Radek Černý.


Jiří Jarošík si už roli patrona vyzkoušel v září. „Oproti podzimu, kdy jsem byl patronem Sokolče a prohráli jsme, mám trenérskou licenci, takže jsem zase o něco zkušenější. Sám jsem zažil v kariéře, jak se hraje o záchranu. Klukům v šatně řeknu, aby podali maximální výkon, aby se vydali ze svých sil. Důležité je, aby měli chuť a elán, ale na druhou stranu je to nesmí setnout," prozrazuje Jiří Jarošík.


Utkání Rožmitál – Březnice se hraje v neděli 21. května od 14 hodin. Předzápasová show startuje o půl hodiny dříve.

Architektonická studie zimního stadionu v Dobříši.
Opravený zimní stadion ještě letos? Ideální

Po utkání pak v areálu rožmitálského fotbalového stadionu proběhne závěrečná část projektu, kterou je povídání u pivka. Zde budou mít hlavní slovo Pavel Čapek, Jakub Kohák, Radek Černý a Jiří Jarošík, ale svůj prostor dostanou i trenéři.
Celý program by měl končit kolem 17.30 hodin.