Pátý tým podzimní tabulky absolvoval nepopulární prověrky stability, výbušnosti, síly a vytrvalosti v laboratoři Fakulty tělesné výchovy a sportu v Praze. První akce pod vedením trenéra Martina Svědíka, jenž v zimní přestávce vystřídal odvolaného Leoše Kalvodu, se zúčastnilo třiadvacet fotbalistů. Zbrusu novou posilu byste mezi nimi hledali marně.

„Testy musí být, ale nemám je rád. Už od osmnácti let jsou pro mě trestem. Největší respekt mám z běžícího pásu, na kterém musím běžet až do mrtva," svěřil se záložník Adam Jánoš s tím, že se o dovolené udržoval běháním, fotbálkem a tenisem.

Individuální tréninkový plán se snažil plnit také útočník Jan Chramosta. „Před testy mám nepříjemné pocity v břiše, jak moc se jich bojím, ale po jejich skončení si říkám, že to byl nejlehčí trénink, který mě v zimní přípravě čeká," popsal své pocity nejlepší střelec týmu.

Na dno sil si sáhli i sedmnáctiletý Jan Král povolaný z dorostu nebo Antonín Křapka, který se předčasně vrátil z hostování v Bohemians 1905. Nejvíce vyčerpávající běhání na zrychlujícím se pásu se vedle gólmanů netýkalo zkušeného útočníka Lukáše Magery, který dostal úlevu kvůli zdravotním potížím se zády na konci podzimní sezony.

Kromě Jakuba Rady zotavujícího se po operaci kolena a nemocného Lukáše Pauscheka zcela chyběl kvartet zahraničních akvizic. Da Silva, Mebrahtu, Albina i Malpon se k mužstvu připojí v nejbližších dnech.

Brandner zamířil do Dukly
Příbramští si testování rozložili do dvou dnů, v pondělí k němu vyjeli do Rokycan pod dohledem trenéra Rady mladší hráči, v úterý starší. „Na testech nikdo nový nebyl. Absolvoval je ale už i Nikolič, který byl po operaci kolena dlouho zraněný," přiblížil Petr Rada, podle kterého bude jasněji o změnách v kádru po úvodním tréninku. Jistý je ovšem odchod útočníka Patrika Brandnera. Dvaadvacetiletého odchovance příbramské akademie představila jako první posilu pražská Dukla. 

A jakou váhu Petr Rada testům přikládá? „Určité věci vám to ukáže, ale nejsem zastáncem nějakých testů, kopat vás nenaučí. Důležité je to na hřišti," odvětil kouč, jenž se na jaře s týmem pokusí vyplout z poslední příčky k záchraně.

Ve středu se středočeské celky poprvé představí na hřišti s umělým trávníkem, kde je čeká úvodní trénink. V rámci přípravy se oba zúčastní Tipsport ligy. Boleslav narazí v našlapané domácí skupině i na Liberec s Jabloncem, Příbram v Praze na Vyšehradě otestuje třeba Bohemians 1905 nebo Hradec Králové. Svědíkův tým vyrazí na rozdíl od Příbramských i za hranice, na přelomu ledna a února má na programu týdenní soustředění v Rakousku.