Lídrem okresního přeboru na Nymbursku je rezerva Ostré. Na jejích výkonech se podepisuje hlavně pomoc hráčů divizního A-mužstva. Přestože Ostrá B ztratila pouhých devět bodů, není úplným suverénem. Stejně bodů má také druhý Městec Králové. Výsadní postavení lídra je patrné i ze skóre. Mužstvo ve třinácti zápasech nastřílelo pětapadesát branek, zatímco jen třináctkrát inkasovalo.

Pro někoho možná překvapení, pro jiné však ne. Okresní přebor Mladoboleslavska vede nováček z Doubravy. Klub, který spoléhá výhradně na odchovance, dával několik let dohromady kádr ve třetí třídě. Po loňském postupu patří dříve tradiční účastník nejvyšší okresní soutěže k jejímu příjemnému oživení.

DOUBRAVU STŘELECKY TÁHNE HASIČ ROKU
Během několika minulých sezon se do Doubravy, která leží na úplném severu mladoboleslavského okresu u dálnice na Liberec, vrátila řada odchovanců působících ve vyšších soutěžích především na sousedním Turnovsku. Skvělou partu táhne především Josef Nedošetko, který prošel mládežnickými týmy FK Mladá Boleslav a chvíli hrál dokonce za její juniorku. Kromě titulu nejlepšího střelce svého týmu získal na podzim ještě jeden primát – stal se absolutním vítězem celostátní soutěže Hasič roku.

Na Kladensku se na jaře s největší pravděpodobností odehraje bitva o postup mezi rezervami Hostouně a Slaného, přičemž vrcholem sezony může být poslední kolo, v němž oba soupeři na sebe narazí na hřišti druhého jmenovaného. Před odvetami mají lepší výchozí pozici o tři body bohatší Hostouňáci.

„Máme ale o šest bodů méně, než jsme chtěli," hlásí s nadsázkou trenér Miroslav Supáček, který je zároveň asistentem u prvního týmu. S nimi by měli maximální zisk. Jeho mužstvo tvoří z drtivé většiny místní doplnění hráči z okolí. Jsou mezi nimi i ti, kteří se podíleli na postupu áčka do divize.

NA BEROUNSKU VEDE TŘETILIGOVÁ REZERVA
Před začátkem okresního přeboru na Berounsku se hovořilo o tom, že v popředí budou rezervy týmů z vyšších soutěží. To se také potvrdilo a po podzimu je na vrcholu béčko Králova Dvora, které získalo sedmadvacet bodů a má tříbodový náskok před Tlusticí a Karlštejnem. O bod zpět je další rezerva třetiligového celku, Hořovicko B. Vedoucí celek se opírá o střeleckou potenci Petra Dochtora, který nastřílel čtrnáct branek. Velkou oporou je trenér třetiligového áčka Jiří Sabou, s jehož účastí se zvedá i výkon ostatních.

V okresním přeboru na Benešovsku jasně vládne Jiskra Struhařov, jež sestoupila z I. B třídy, kde byla už podruhé jen rok. Ve třinácti zápasech dvanáctkrát zvítězila a jen jednou remizovala. S 37 body má sedmibodový náskok před druhými Soběhrdy. Svou nadvládu prokázala i nejvíce vstřelenými brankami (47). Sedm gólů nastřílela třem týmům. Struhařov inkasoval jen osm gólů, nejméně ze všech.

Na Příbramsku se stala králem podzimu rezerva Dobříše, která už v minulosti hrála I. B třídu. Na první místo se dostala až v posledním kole, ale pro jaro je největším kandidátem postupu. Má skvěle složený mix zkušených borců a dravého mládí. Navíc může využít hráče z divizního áčka.

ZA MĚSTEČKO KOPE BÝVALÝ REPREZENTANT
Půlmistrem okresního přeboru Rakovnicka jsou fotbalisté Městečka. Soutěž vyhráli už v předminulé sezoně, avšak po historickém postupu do I. B třídy Ohnivci skončili předposlední a po roce se pakovali zpět.

Ve druhé třídě opět dominují, když ve třinácti utkáních ztratili pouze pět bodů. Na domácím stadionu jsou stoprocentní a těží především z menších rozměrů hřiště. Nejlepším střelcem je čtrnáctigólový Petr Šnídl, kdysi známý futsalista, který hrál roky v první lize a zahrál si i za českou reprezentaci.

Na Kolínsku mají Bečváry za sebou třináct zápasů, z toho dvanáctkrát vyhrály a pouze jednou prohrály na penalty. Nováček soutěže kraluje s náskokem osmi bodů. Podle trenéra Josefa Kuby se ukázala síla mužstva, které je delší čas pohromadě a podařilo se jej vhodně doplnit. „Paradoxně nám možná prospěla jedna sezona ve třetí třídě. Dostali jsme se na vítěznou vlnu, hráči byli hladoví po vítězství, a to si s sebou vzali i do okresního přeboru," míní trenér Kuba.

Fotbalisté Hlízova celkem suverénně vyhráli podzimní část okresního přeboru na Kutnohorsku. Získali celkem 33 bodů za jedenáct výher a dvě prohry. Z toho jednou vyhráli až na penalty a jednou stejným způsobem prohráli. Tým, který hrál v loňské sezoně o záchranu, přes léto vhodně posílil a nyní se netají postupovými ambicemi. Nejlepším střelcem byl s patnácti brankami Lukáš Křelina.

PŘEKVAPILI SAMI SEBE
Na Mělnicku se loňský nováček ze Všestud po umístění ve středu tabulky překvapivě vyšvihl až na čelo šestnáctičlenného pelotonu. O prvenství, které před sezonou nebylo cílem, se na jaře bude prát hlavně se sousedními Vojkovicemi a rezervou divizní Libiše. V poločase sezony dělí první dva rivaly pouhý bod. „Překvapili jsme sami sebe," říká k tomu trenér Pavel Walter, jehož tým nevyhrál pouze dva z patnácti zápasů a ve dvou vyzrál na soupeře v penaltách.

Vyžlovka se v minulých sezonách opakovaně umisťovala na stupních vítězů okresního přeboru Prahy-východ. Hřát se přes zimu na prvním místě se jí ovšem poštěstilo poprvé až letos poté, co z třinácti utkání odešla s prázdnou pouze jednou a třikrát si zakopala penalty.

Bez jediné porážky a pouze s dvěma remízovými klopýtnutími prosvištěly podzimem Libčice nad Vltavou. Na Praze-západ jim to stačí k nejtěsnějšímu náskoku na podobně suverénní Holubice. Zbytek týmů už ale ztrácí výrazněji. Pokud klub, který na začátku tisíciletí začínal po ničivých povodních z ničeho, svou pouť dotáhne, podívá se do kraje po dlouhých letech.

Po jaru ovšem může být ledacos jinak…