Fanoušci jsou hodně zvědaví na to, jak si povedou celky v I. B třídě. Vždyť v její E skupině hrají pohromadě týmy z Příbramska, které pro novou sezonu doplnil vítěz okresního přeboru Rožmitál.

Mistrovské boje týmy zahájí ve všech okresních soutěžích dospělých. Kromě fotbalistů se museli na nový ročník zaměřit i funkcionáři. „Příprava příbramského fotbalového svazu na nový soutěžní ročník proběhla standardně," uvedl předseda svazu Martin Havel, který upřesnil, že po losovacím aktivu byly jednotlivé soutěže zadány do Informačního systému FAČR a mužstva měla do 14. srpna možnost úpravy termínů.

Fotbalovým hnutím zahýbala již v červnu změna přestupního řádu, kdy v prvních třech týdnech tohoto měsíce mohlo dojít na volné přestupy hráčů. „Ze zavedení nového přestupního řádu byly obavy, že se přihlásí málo družstev. Naštěstí se to nepotvrdilo a počty družstev jsou obdobné jako v minulém soutěžím ročníku. Hlavně nás to těší u mládeže," má důvod ke spokojenosti Martin Havel.

Diváci se na Příbramsku v okresních soutěžích mohou těšit i na některá vylepšení, které poslouží k větší atraktivitě soutěží. „Zavedli jsme i novinky. Budou se provádět kopy z pokutové značky při nerozhodném výsledku u všech kategorií dospělých," prozradil jednu z novinek předseda OFS Příbram.

Dalším změnou je opakované střídání ve čtvrtých třídách, ke kterému dochází na většině okresů ve ve středních Čechách. Toto opatření by mělo posloužit k tomu, aby týmy měly možnost nechat odpočinou a vydýchat především starší hráče, kteří v nejnižší soutěži nastupují. Pomohlo to i k tomu, že týmy se do soutěže přihlásily.

V sobotu tedy nejnižší krajská a všechny okresní soutěže vypuknou. Diváci budou určitě pozorně sledovat, jak se změny uplatní v praxi. „Tyto změny určitě zvýší atraktivitu zápasů nejen pro diváky, ale i pro hráče," dodal Havel. A jestli má šéf okresního příbramského fotbalu nějakého favorita na nejvyšší příčky v jednotlivých soutěžích? „Na startu nového soutěžního ročníku je těžké hledat kandidáty postupu, spíše bych tipoval vyrovnanost soutěží jako v loňském roce," odpověděl Martin Havel. 

Zároveň se spuštěním okresních soutěží začíná i tradiční Tip liga Příbramského deníku. Kupon na hlasování najdete v každém vydání, takže můžete vesele vyplňovat své tipy na zápasy týmů působících na území příbramského regionu. V novém pokračování oblíbené soutěže přichází jedna novinka.

Hráči, kteří se v jednotlivých kolech umístí na prvním až třetím místě, obdrží bonusové body, které se započítají do celkového pořadí. Věříme, že Tip liga prospěje k větší propagaci fotbalu na Příbramsku.