Dá se čekat, že své hasiče pojede 25. srpna do jihomoravské metropole podpořit mnoho fanoušků a vesnice se téměř vylidní. Muži patřili k favoritům a krajské finále suverénně vyhráli, ženám k senzačnímu postupu stačilo druhé místo.

Na atletickém oválu ve Vlašimi, kde soutěž provázelo krásné slunečné počasí, zápolilo o účast na domácím šampionátu 12 vítězů okresních kol v obou kategoriích, a devět hasičských záchranných sborů. První disciplínou byl běh na 100 metrů překážek a tartanová dráha v sobotu zástupcům příbramského okresu svědčila.

Mezi muži se blýskl druhou příčkou Jakub Čermák s časem 16,72 vteřiny, který za vítězným Janem Kunešem z SDH Dalovy zaostal o pouhé čtyři setiny. Výborně zaběhl i Marek Švec, jenž s výkonem 17,52 skončil pátý. V součtu šesti časů z osmi závodníků Líchovy obsadily druhé místo za SDH Dalovy (Benešov), od nichž je dělilo nicotných 22 setin vteřiny. „Čekali jsme, že si to na stovkách rozdáme s Dalovskými o prvenství, ale téměř nikdo z nás nepodal optimální výkon," glosoval Jakub Čermák úvodní disciplínu.

Statečně se s během na 100 metrů překážek popraly líchovské hasičky. Opora ženského družstva Petra Vystydová se umístila druhá v čase 18,09, a protože se dařilo i jejím kolegyním, byla z toho celkově třetí pozice. „Třetí místo bereme všemi deseti, protože je tady velká konkurence a spoustu nadupaných holek, které jsou schopny zaběhnout čas začínající osmnáctkou," oddechovala spokojeně Kristýna Krejčová.

Sobotní program pokračoval štafetami na 4x 100 metrů, do které každý sbor mohl nasadit dvě sestavy. Líchovské béčko ve složení Vít Hanus, Lukáš Hanus, Marek Švec a Marek Janoušek šokovalo časem 61,30 a po první rundě překvapivě vedlo. První místo drželo až do okamžiku, než je časem 60,27 překonala elitní sestava Panterů Radek Míka, Jiří Herma, Jakub Čermák a Tomáš Fiala. A jelikož dalovská štafeta selhala, hasiči Líchov po sobotě vedli s pohodovým náskokem čtyř bodů.

„Důležité bylo, že naše záložní štafeta zaběhla dobrý čas. Když jsme viděli, že dalovská štafeta byla diskvalifikována, běželi jsme na jistotu, abychom skončili na bedně. Jít na riziko by byl nesmysl, protože takhle béčko odsunulo naše konkurenty dozadu, což je bomba," radoval se člen vítězného kvarteta Jakub Čermák z úspěchu obou líchovských štafet.

Štafety naopak nevyšly líchovským ženám. Béčko ve složení Kateřina Boučková, Kamila Sirotková, Kristýna Krejčová a Nela Černá zaběhlo průměrný čas 71,62 a bylo na elitním výběru, aby prohnal své sokyně z Pískovy Lhoty (Nymburk) a Zibohlav (Kolín). Právě s nimi se Markéta Chocholoušková, Věra Bažantová, Petra Vystydová a Andrea Marešová utkaly na dráze a až do posledního úseku byly o krok napřed. Jenže pak líchovská finišmanka nesebrala z oválu hasící přístroj, musela se vracet a čas 68,05 stačil družstvu jen na čtvrtou příčku. Po sobotě z toho bylo se sedmi body dělené třetí místo s Všechlapy (Benešov) a čtyřbodové manko na vedoucí duo.

„Republika už je asi fuč, ale zkusíme se poprat o medailovou pozici," slíbila Krejčová. Fialky, jak se líchovským hasičkám podle barvy dresů přezdívá, se na zpackanou štafetu večer snažili zapomenout v klubu Vrtule, kde to roztočili na noční diskotéce. Některé z nich toho moc před nedělní královskou disciplínou, požárními útoky, nenaspaly.

„Kluci k tomu přistoupili zodpovědněji," připustila rozesmátá Lucie Švecová před prvním pokusem, ve kterém družstvo dosáhlo času 26,64. V tu chvíli znamenal vedení, ale poté se před něj dostaly Pískova Lhota s Břehy (Mladá Boleslav). „Řekly jsme si, že druhý útok zkusíme na krev, ale takový čas nikdo z nás nečekal," přiznala Krejčová po druhém pokusu.

Fialky chvíli nevěřícně zíraly na časomíru, kde rozsvítilo 23,79, a pak je zaplavila bezbřehá euforie, kterou umocnil pokažený útok konkurentek ze Zibohlav. Ty skončily v královské disciplíně páté, což je při shodném počtu bodů odsunulo na konečné třetí místo za líchovské ženy a vítězné družstvo Pískové Lhoty.

„Na republiku si to jedeme užít, ale chceme se umístit co nejlépe," podotkla Krejčová k účasti na šampionátu, kde se družstvo pokusí vylepšit osmou pozici při premiérovém startu z roku 2013. To jejich mužští kolegové ze sboru už patří mezi pravidelné účastníky mistrovství republiky, za posledních pět let na něm budou startovat počtvrté.

Rozhodli o tom hned při prvním útoku, kdy si časem 26,09 pojistili postup na brněnský šampionát a ujali se průběžného vedení. Ve druhém pokusu je sice překonali borci Dalov, kteří je na mistrovství republiky ze středních Čech doprovodí, jenže to už je nemrzelo.

„Po sobotě jsme si věřili a po prvním pokusu jsme věděli, že čas nám bude k postupu na republiku stoprocentně stačit. V tom druhém jsme pokazili nástřiky," hodnotil útoky Jakub Čermák, jenž na šampionátu za Líchovy nebude startovat. „Jako profesionální hasič pojedu za HZS Praha. Už se těším, bude to pro mě nová zkušenost, ale klukům z mateřského sboru budu fandit. Pokud zaběhnou na hranici svých osobních výkonů, mohli by skončit v první polovině startovního pole, což by byl pro Líchovy úspěch," soudí o ambicích Panterů. Miloš Krátký