Počasí bohužel ukázalo svojí odvrácenou tvář, a tak perfektně připravený areál skrápěl po celý den vydatný déšť.

Po přivítání na úvodním kole letošního ročníku ligy a proslovu předsedy Brdské rady Patrika Švece a sklepmistra pivovaru Herold pana Vaňka, se děvčata z SDH Sloup blýskla ukázkovým startem podle nových pravidel, které mají zamezit tzv. ulitým startům.

Chvilku před polednem tak mohl ke svému prvnímu útoku nastoupit první tým mužů z ČHJ Nalžovice. Jejich výsledný čas 15:99 nastavil laťku hned na úvod opravdu vysoko a v prvním kole nenašli konkurenci. Celkem se soutěže zúčastnilo 24 týmů (14 mužských a 10 ženských), mezi kterými nechyběla i mužstva z Benešovské hasičské ligy. Mezi ženami se po základním kole radovala děvčata z SDH Chotilska, která dosáhla času 18:91.

Po krátké přestávce začaly již divácky atraktivní vyřazovací boje, kde se nejdříve o dvě postupová místa mezi nejlepší čtyřku „poprala" děvčata z SDH Sloup, SDH Tomice a v druhém čtvrtfinále SDH Petrovice a SDH Bratřínov. Vítězně vyšla z těchto kláních děvčata ze Sloupu časem 22:78 a z Petrovic 20:65, které v semifinále již netrpělivě čekaly přímo postupující týmy Chotilska a Radětic.

V kategorii mužů se utkali postupně týmy Nalžovic (16:11) a Radíče (17:00), Sloupu (16:55) a Bukové (po zaváhání na levém proudu N), Líchov (17:14 na levém proudu 14:46) a Radětic (18:70) a v posledním rozstřelu týmy Starého Rožmitálu (N) a Namnic (16:33).

Semifinálové kolo začaly nejdříve týmy žen, kdy se do finále dostal časem 21:57 tým Chotilska a časem 20:69 tým Petrovic. Týmy Sloupu a Radětic se musely spokojit se soubojem o 3. místo, které po vyrovnaném boji braly ženy z Radětic (19:80). Z vítězství se po dramatickém souboji nakonec radovaly SDH Petrovice (20:69), kterým vítězství přinesl špatně spojený savec děvčat z Chotilska (N).

Semifinále mužů vyznělo lépe pro borce ze Sloupu a Líchov, v semifinále horší týmy Nalžovic a Namnic se střetly v souboji o celkově 3. místo, které s časem 17:05 brali kluci z Namnic. Závěrečné finále, na již notně podmáčené trati, ovládli Panteři z Líchov, kteří se radovali vítězným časem 15:46. Nejlepším proudařem se stal Jakub Čermák z SDH Líchovy s časem 14:46 a nejlepší proudařkou Barbora Fiřtová z SDH Chotilsko s časem 18:41.

Všichni se těšíme na setkání v dalším kole 9. června v 11 hodin na hřišti v Kňovicích (pořádají ČHJ Nalžovice), doufejme že nám bude počasí již přát.

Martin Brodský