Vůbec nejbohatším Čechem je nově Jakub Voráček. Kladenský rodák si podle Forbesu, který sčítá plat i peníze za reklamu, vydělá za rok 322 milionů korun. Koneckonců je Voráček hlavní hvězdou Philadelphie Flyers a o tom, jaké jméno v Americe má, svědčí i to, že byl loni vyhlášen vůbec nejlepším sportovce města, kde kdysi Američané deklarovali nezávislost. „Je to jeden z nejlepších momentů mého života,“ vyjádřil se Voráček pro server philly.com těsně poté, co před dvěma lety podepsal s Flyers skvělý osmiletý kontrakt za 1,6 milionu dolarů.


Nicméně nezapomíná ani na podporu potřebných. Se sestrou trpící roztroušenou sklerózou pomáhá pomocí Nadace Kluk Puk právě nemocným touto chorobou. 

Ilustrační foto
Statisíce firem zasáhne zpřísněné nařízení o ochraně osobních údajů

Za druhým Petrem Čechem je třetí další hokejista David Krejčí. Ten sice není klasickým odchovancem kladenského hokeje, ale před odchodem do zámoří si také zvolil Kladno, aby zde odehrál jeden rok za tehdy elitní juniorský tým. Boston mu platí 167 milionů korun. 


V jeho těsném závěsu jsou už borci, kteří se v Kladně narodili – útočník Montrealu Tomáš Plekanec (161 mil.) a vůbec nejslavnější nejen kladenský, ale český sportovec Jaromír Jágr. Tomu se počítá plat z Floridy 126 mil. korun plus 20 milionů od sponzorů. 


Forbes počítal výdělky za poslední rok (červenec 2016 – červen 2017) a podle nich se mezi desítku nejúspěšnějších sportovců vklínili ještě dva „nehokejisté“. Šestá je tenistka Karolína Plíšková a desátý basketbalista Jiří Veselý z tureckého Fenerbahce. 


Zbytek patří opět kladenské hokejové „bandě“. Sedmý je další borec Philadelphie Radko Gudas (126,5 mil.), který aktuálně podobně jako Jágr nebo Plekanec s mateřským Kladnem trénuje. Jen o málo méně vydělá Michael Frolík v Calgary Flames (115 mil.) a hned za ním je se 110 miliony jeho kamarád Ondřej Pavelec, nově brankář slavných newyorských Rangers, kam přešel z Winnipegu. 

Usain Bolt měl na MS v Londýně radost i z bronzu.
Bolt bude chybět. Změnil i spasil atletiku


Kladeňáci, pokud započítáme i kontrakt Krejčího, vydělali podle Forbesu za poslední rok celkem jednu miliardu a k tomu 148 milionů korun, což odhadem odpovídá zhruba dvaceti rozpočtům kladenského hokejového klubu. Nebo chcete-li, je to zhruba o půl miliardy méně, než je roční rozpočet města Kladna (1 602 591 mil.).


Dodejme ale, že výdělky sportovců uvádí Forbes v hrubém příjmu, tedy bez poměrně vysokých daní v USA a hlavně Kanadě, poplatků agentům a pojištění.

A k fotbalistovi Neymarovi, jehož si pořídili katarští šejkové do PSG, mají Kladeňáci i Češi pořád ještě hodně daleko. Má ročně 30 milionů. Eur… Čistého…