Jaký je pro vás začátek přípravy, je to s přibývajícím věkem složitější?
Začátky jsou vždycky těžké a nikdo nezná ideální cestu. Připravuješ se celý rok a nikdy nevíš, kdy tě únava trefí. Na druhou stranu si tělo odpočinulo a o to mu můžeš dát větší zápřah. 

Co říkáte na moderní prvky v přípravě hokejistů? 
Cvičení na ledě jsou o nápadu, ale víceméně jsou podobná. Spíš jde o to, jestli se přinutíš je udělat, nebo ne. Moderní technologie tě samozřejmě naučí dělat cviky správným způsobem, že posiluješ všechny svaly, ale stejně si myslím, že to vychází z nějakého základu. Ten je postaven na tom, že kdo dělá víc, ten na tom bude lépe. 

Jak moc se dovedete přinutit k drilu přípravy vy?
Je to těžké, ale co se dá dělat? Každý má svou práci a sport je proti ostatní práci pořád ještě zábava. My máme štěstí, že žijeme hrou a i když se hráčům kolikrát nechce, tak si musí uvědomit, že existují zaměstnání, kde nevyděláš takové peníze a je tam mnohem větší dřina. 

Martin Fuksa na SP v Račicích.
Kanoista Fuksa před domácím MS: Zlatá medaile? Ta je často o štěstí

Jak vlastně vypadalo vaše léto v Americe, co vše jste stihl? 
Byl jsem většinou na Floridě, vyjma tří týdnů. Snažil jsem nějakým způsobem udržovat a čekal, co bude dál. Pak jsem si jednoduše zabalil a odjel zpět do Čech. 

A co bude dál? 
To teď nevím. Momentálně jsou rozjednány některé věci a teprve se ukáže, co z toho bude nejlepší. Důležité je být připraven až to přijde. 

Je pro vás důležité vědět, kde budete hrát v příští sezoně? 
Není. Spíš je důležité mít nějakou motivaci a vědět, že se na něco připravuješ. A také trpělivost. To pro mě není problém. A ona nějaká příležitost přijde, ať to bude kdekoliv. KHL, česká extraliga, Kladno, stejně musí být člověk připravený. Dělat si starosti, kde budeš hrát, je hodně zbytečné. Něco se stane. 

Je prioritou NHL? 
Na tuhle otázku se těžko odpovídá. Bylo by to hezké, ale hrát hokej jen abys překonával nějaké rekordy, to také nejde. Musí tam být láska k hokeji. NHL má atmosféru a zázemí lepší než jakákoliv jiná liga na světě. Kluby, tradice, diváci, televize, všechny věci okolo, to se prostě nedá srovnávat s ničím. Ale jsou tam jiné věci. Jakou roli v týmu dostaneš, jak moc jsi žádaný…

Můžete naznačit počet klubů, s kterými váš agent Petr Svoboda jedná? 
Jedna věc je bavit se a druhá konkrétně jednat. Jsou to rozdílné věci, ale já bych se k tomu nerad vyjadřoval. Až se něco stane, pak to bude na světě. 

Mladý řidič nepřežil střet s nákladním vozem na silnici u   Kamenného pahorku.
Mladí řidiči. Jsou ve světě chráněni lépe než v Česku?

Bolel konec na Floridě hodně? 
Nechci se k tomu vracet. Spousta lidí neví, co se tam stalo a já jsem řekl, že se k tomu nechci nebudu vracet. Beru to tak, že všechno, co se děje, se děje pro tvoje dobro. Ať se stane cokoliv. Takhle to beru a možná mě to posunulo dál. Nebylo to příjemné, protože jsem v něco doufal a věřil něčemu, co druhá strana řekla, a ono se to nestalo. Víc k tomu říkat nebudu. 

Rozhodovalo podle vás i to, že NHL je jeden obrovský byznys? 
Byznys je to stoprocentně a na city se tam nehraje jako jinde v práci. Někdo je ve vedení, někdo to rozhodnutí musel udělat, někdo to odnese. A někdo je šťastný a jiný nešťastný. Tak to chodí, ať je to v hokeji nebo nějaké velké firmě. Není to charita, kde by se dávaly věci zadarmo. Tak funguje kapitalismus. 

Jak dlouho plánujete, že zůstanete v Čechách? 
Vše záleží na tom, jakým směrem mě to povede, kam se dostanu. Když to bude v NHL, tam začnou kempy v polovině září. Jestli jinde v Evropě, budu muset odjet do měsíce. A pokud tady zůstanu, budu to hodně dlouho (úsměv).

Kdybyste nakonec přece jen zůstal v Čechách, hrát byste v extralize, nebo v Kladně? 
Pokud by to bylo v extralize, záleželo by na jednáních a muselo by to být spojeno s Kladnem. Můj klub by z toho musel mít nějaké výhody. Protože nesmím zapomenout na to, že až skončím s hokejem, musím dál nějak fungovat. Proto tohle bude rozhodující v mém rozhodování. 

Jak moc je nepříjemné být tak dlouho bez smlouvy? 
Pro mě to není nové, už jsem byl bez smlouvy i déle. A byl jsem mnohem mladší. Už to tak prostě je a nejsem jediný. Nemyslím si, že bych byl tak špatný, aby NHL nemohl hrát, to ne. Neodpovídají tomu ani čísla. Nicméně věk hraje ohromnou roli a když budu na stejné úrovni jako mnohem mladší hráč, tak dostane přednost on. A já s tím souhlasím a udělal jsem to i v Kladně: když jsi starší, musíš být lepší. Je to tak spravedlivé. 

Filip Podmol.
Dvojité salto. Předvede mladší Podmol nejtěžší trik?

Jak dokázat hrdé NHL, že jste pořád připravený se s nejlepšími borci světa střetávat? 
Nechci nikomu nic dokazovat, to už mám za sebou a už to nemám zapotřebí. Tohle nebyla nikdy moje motivace. Já hrál hokej, protože mě to strašně bavilo, miloval jsem to a snažil se být nejlepší, co to šlo. Šlo mi i o vnitřní spokojenost pramenící z toho, když objevíš, kde se můžeš zlepšovat. Není nic krásnějšího, když i ve stáří najdeš věci, které ti pomohou, abys byl v něčem lepší než včera. Tak to funguje i v životě, vždyť starší lidi často něco bolí a je pěkné, když přijdou na něco, co je bolesti zbaví nebo ji zmírní. Mají z toho vnitřní radost tak jako já v hokeji, když najdu něco, co mi pomůže a posune mě. 

V posledních dnes se hodně spekulovalo o vašem jednání s Ottawou, které jste označil za výmysl. Překvapilo vás, že se mluví zrovna o Senátorech? 
Nepřekvapilo, protože vás novináře znám (smích). Ale přesně vím, jak to vzniklo: jeden fanoušek napíše, že viděl někoho jako Jágr na letišti v Ottawě a vy z toho uděláte tohle…

My z toho nic nedělali…
Jasně, ale stali jste se toho součástí.