Myslel jste na šampionát ještě na dovolené, nebo jste ho vytěsnil z hlavy?
To nejde si říct konec a nazdar. Nějakou dobu to trvá, než to skousneš, ale pak je potřeba otočit stránku. Sezona byla dlouhá a je nutné být pozitivní do další přípravy a sezony. 


Po šampionátu přišla ostrá kritika zejména trenérského týmu hlavně ze strany bývalých reprezentačních koučů a hráčů. Vnímal jste ji?
Něco jsem zaslechl, ale jinak jsem na čtrnáct dnů v uvozovkách vypnul telefon a užíval si dovolenou. Nicméně něco se ke mně doneslo, to popírat nebudu. 


Jak jste vnímal některé výpady, které proti sobě kolikrát vedly velké persony českého hokeje?
Každý má nějakou teorii, připomínku, názor, nebo řešení, co je třeba jak udělat. To k tomu patří. Jenže odpovídat na takovou otázku do novin je tězké, na to je mnohem lepší debata všech zúčastněných, kde se da na jednotlivé názory, připomínky a řešení reagovat. Protože do novin někdo něco řekne, další to napíše a pak to někdo zpětně komentuje. Jenže co když to bylo napsáno malinko jinak, než to kdo řekl a mění to kontext? Pak mi přijde bezpředmětné se o tom bavit a je to střílení do prázdna. Kritika byla oprávněná. Těžko mohl někdo čekat, že nás budou chválit nebo přimhuřovat oči nad tím, jak jsme hráli a dopadli. 


Jste profesionál, máte za sebou čtrnáct sezon v nejslavnějším i nejsledovanějším klubu světa, v Montrealu. Ale přece jen, trenéři vás zařadili na rozhodující zápas do čtvrté formace, nenamítal jste nic?
Nikdy nechodím za trenéry, abych s nimi diskutoval, v Kanadě, ani tady. Navíc si myslím, že to byl správný krok. Spíš naopak, já asi po svém příjezdu neměl začínat v prvních dvou ofenzivních lajnách. Dorazil jsem až do Paříže, kluci už to měli nějak připravené. Pokud by se třeba nedařilo, mohla se sestava přeházet potom. Ale to už se zase bavíme o něčem, co už nemá cenu probírat. Nejsem trenér a nejsem v jeho kůži. 


Takže žádné naštvání? 
Vůbec! Já na mistrovství jezdím pomoci mančaftu a to prostě není klišé. A za druhé, oni lidé tady, ale i v Montrealu pořád probírají kdo je v první, druhé, třetí či čtvrté lajně. To ale v dnešním hokeji tak zásadní není a pro mě jako hráče jsou zásadní jiné ukazatele. Čas na ledě, v jakých situacích tě trenér využije, kolikrát tě pošle na led a na jak dlouho. Navíc jsem hrál v té "čtvrté" lajně s klukama, co měli formu, s Horákem a Zohornou. A byl na ledě asi patnáct minut. Takže žádná degradace. 

Fanoušci Slavie.
Nová, lepší a napínavější. Začíná fotbalová liga


Vy můžete dobře porovnat způsoby kritiky, protože Montreal je klubem, který je pod obrovským drobnohledem. Jaký je rozdíl dostat novinářskou „nakládačku“ v Kanadě a Čechách?
Mohl bych na to odpovídat půl hodiny… Hokejový život v Montrealu me naučil se s kritikou vyrovnat asi jako málokoho za těch iks sezon, ale je to trochu jiné. U nás se mi někdy zdá, že kritizujeme způsobem, abychom prodali o tři výtisky víc. Že se do toho někdy šťourá zaměrně tak, aby místo kritiky, ze které se dá něco vzít, vznikl konflikt… Jedna věc samozřejmě je, umět kritiku přijmout, reagovat na ni a třeba přiznat: "Ano, udělal jsem chybu…". Ale druhá věc, aby ta kritika měla hlavu a patu, to mi někdy u nás chybí.

Pryč od kritiky. V Montrealu se vám sezona nepovedla jako ty předešlé, klub vás dokonce při rozšiřovacím draftu pro nový klub Las Vegas nechránil. Nicméně zůstáváte, jste rád? 
Já už měl být vytrejdovaný mockrát a jsem čtrnáct let v Montrealu. Takže to beru s rezervou. Vím, že druhý den mohu být někde jinde. Je jasné, že po sezoně, jakou jsem měl, mě nechránili, je mi pětatřicet. Ale při systému, podle kterého Vegas vybíralo, tak byla šance, že mě budou chtít, minimální (Vegas řadu získaných hráčů hned vyměňovalo za jiné či za volby draftu). Čili člověk do poslední chvíle nevěděl, co bude, ale celkově jsem byl spíš klidný. 


Montreal oslabil odchodem Radulova do Dallasu, i proto se v Čechách už po několikáté spekulovalo, že by Canadiens mohli oslovit Jaromíra Jágra. Vy byste ho asi přivítal, při výluce vám společná hra seděla?
Tahle šance je asi minimální. Kdyby se to stalo tehdy před pěti šesti lety, kdy se o tom také hodně mluvilo, tak by to bylo super, ale teď nevím. Je to škoda, opravdu jsme si na ledě celkem rozuměli. 


V omlazené NHL by formace tvořená pětačtyřicátníkem a pětatřicátníkem působila jemně řečeno neobvykle…
To ano, ale je tam asi spousta jiných věcí, které člověk nemůže ovlivnit. Myslím, že za situace, jaká je v Montrealu, Jarda přijde těžko. 

V týmu Baníku v třetím přípravném zápasu proti Slovácku v Kroměříži nechyběl ani Milan Baroš.
Slavný fotbalový útočník Baroš se vrátil do Baníku: Cizinci české lize pomůžou


Jaký máte plán přípravy v Čechách? Opět s Kladnem, které zase obměnilo kádr i trenéra, teď tým vede Miloslav Hořava?
Jsou tu zase změny, spousta mladých hráčů. Nastavili tady nový systém a snad bude fungovat. Extraliga by se sem měla vrátit. Uvidíme, jak se Miloši Hořavovi a Pavlem Paterou povede dát mužstvo dohromady a zda a kdy se to povede. Ale sází na mladé, tak se dneska hokej hraje.

 
Poslední otázka, co národní tým? Neodradila vás Paříž už navždy?
Tohle nevím. Ale pro mě už to asi byl poslední turnaj a přišel čas, aby jezdili mladí kluci. Přednost mají všude a měli by ji mít i v nároďáku. Ale nejsem žádný Jágr nebo Hašek a bylo by rouháním, kdybych tady vyhlašoval konec v reprezentaci. Reprezentovat, to je pro hráče nejvíc, co může být.