Příbramský deník byl přitom i jako partner Městské knihovny v Sedlčanech a klubu Velká Kobra, s nimiž se bude dělit o certifikát. Sčítání lidí s andělem, které provedl Miroslav Marek, prezident pelhřimovské agentury Dobrý den, předcházel program a rozsvícení vánočního stromečku.

Moderátor Jaroslav Repetný se podělil během odpoledne o mikrofon se spolupořadateli akce a také s hosty. Tím prvním byl Jiří Bendl, předseda občanského sdružení Veselý vrch, který připomněl, jaké nebezpečí české krajině hrozí a jak by povolení průzkumu a těžba zlata zdevastovalo českou krajinu.

„Teď jsme se dověděli, že těžba zlata se týká nejen Mokrska a Kašperských Hor, ale také Příčov, ale pokud jde o tuto obec u Sedlčan, tak bližší informace v tuto chvíli nemám," uvedl Bendl. Sdělil, že k desetitisícům podpisů, které musí získat, aby se peticí zabývala poslanecká sněmovna, jich chybí kolem dvou set. Při akci v Sedlčanech byly podpisové archy na náměstí a podle našich informací jen na tomto stanovišti jich do 18.30 hodin za jediné odpoledne přibylo na 190.

Nejméně hodinu měli návštěvníci akce na očích obraz Inky Delevové, který namalovala pro Lobkowiczký pivovar před deseti lety, ale u pódia se objevily i nejpovedenější z 84 obrázků dětí, ke kterým je inspirovala básnička Miloše Kratochvíla. Nejvíc ve výtvarné soutěži zazářila školačka Adélka Vitásková. Dostala dvě hlavní ceny – odborné poroty a také nakladatelství Mladé fronty. Při akci věnované dětské knize nemohl chybět ani křest. Do jesliček se slámou byly položeny knížky Inky Delevové vydané nakladatelstvím Triton. Kmotry byli svatí – Martin, Kateřina, Barbora, Ambrož a Lucie. Do jejich kostýmů se oblékly děti. Počet postav se před sčítáním rozšířil o Mikuláše, anděla, čerta, paní Perchtu, husara a další tváře, které bývaly před desítkami let součástí staročeského adventu. Díky sedlčanským divadelním ochotníkům opět ožily. „Kdo ví, možná vznikla v Sedlčanech po sedmdesáti nebo stovce let nová tradice," poznamenala ředitelka knihovny Blanka Tauberová. Nejen ji potěšilo, že byl český rekord uznán.

Miroslav Marek z Pelhřimova složil všem účastníkům hold slovy: „Zalistoval jsem naší českou databankou rekordů a zjistil jsem, že někdy před dvěma lety ve Varnsdorfu přišlo 385 lidí převlečených za anděly. To samozřejmě nejde úplně srovnávat s kategorií nejvíce lidí s andělem v ruce, ale bral jsem to jako jakési měřítko a byl jsem zvědav, jak to bude v Sedlčanech. A ono tu bylo andělů 504. Gratuluji!" Jeden z této „armády" andělů bude mít i po Vánocích ještě jedno poslání. Jde o dar Denisy Holubové z její originální kolekce, který má velkou hodnotu. Tento skleněný anděl – ochránce – bude vydražen 15. března příštího roku v knihovně a výtěžek půjde na projekt, ve kterém knihovnice pamatují na mladé návštěvníky. Marie Břeňová