„Chladnější než obvykle je opět autorskou inscenaci a to doslova, protože autorem je celá deFormace. Hra vznikla z improvizace a teprve následně jsme v několika etapách fixovali a upravovali text. Na počátku jsme se shodli pouze na tom, že bychom chtěli hrát detektivní komedii, která by byla zasazená na začátek minulého století, abychom mohli mít dobové kostýmy. Následovalo několik večerů u sklenky, kdy jsme vymýšleli zápletku. Když došlo na improvizaci, měli jsme v bodech osnovu, ale ještě jsme nevěděli, kdo je vrah. Náš koncept stál totiž na tom, že vrah může být každý – každý měl potenciální motiv," poznamenala režisérka Martina Vašáková s tím, že nakonec vraha našli.

Slivice 2014.
Rekonstrukce bitvy bude na dvou místech

Premiéru měla hra loni v lednu a hlavní role vytvářejí Vojtěch Gavenda, David Zamrazil, Vanda Doskočilová, Kateřina Šmolíková nebo Monika Bartůšková. Děj se odehrává ve 30. letech minulého století. Detektiv Holdok přijíždí do jednoho panského sídla vyšetřovat úmrtí paní domu. Manžel, spisovatel detektivních příběhů, chamtivá sestra, záletná služebná, zmatený majordomus nebo přihlouplá přítelkyně - kdo z nich je vrah? To je výchozí situace komedie. „Hra je určena pro každého, kdo se chce zasmát a třeba se i pokusit uhádnout, kdo že je ten vrah," vysvětlila režisérka.

A co symbolizuje název deFormace? „Je samozřejmě naším cílem fungovat jako pevná formace, ale zkrátka se nám to někdy zvrtne a dojde k určitému deformování. Když jsme hledali vhodný název, tenhle návrh všechny členy okamžitě zaujal. Má to i výhodu, že když se nám představení nepodaří, můžeme to svést na náš název - to měl každý již od počátku čekat, ne? Ale to je samozřejmě jen vtip, my věříme, že se nic nepokazí a z divadla budeme odcházet spokojení jak my, tak diváci," zdůraznila Martina Vašáková.

Ilustrační foto.
O destinační společnosti kraj jedná opatrně

Karel Souček