V loňském roce pořadatelé program Filmovaru rozšířili, což se osvědčilo. „Máme tak možnost pestřejší nabídky filmů a doprovodných aktivit. Určitě by bylo krásné promítat celý týden nebo i déle, ale zatím to nešlo z provozních důvodů zorganizovat. Zkrátka nemáme tolik času, vše děláme ve svém volnu, ale třeba se to podaří v příštích letech nějak vymyslet,“ vysvětlila jedna z organizátorek Dáša Nesvedová.


Zájem veřejnosti o letní promítání byl loni uspokojivý. „Lidé docela chodili, ale chtěli bychom je tímto pobídnout, ať chodí ještě více a podporují akce u sebe v regionu, přímo v místě, kde žijí. Promítání venku má ojedinělou atmosféru a určitě patří k těm zážitkům, které v létě prostě musíte prožít,“ dodala se smíchem Dáša Nesvedová.

Úspěšná pátrací akce po 65letém zraněném cyklistovi v Brdech.
Cyklista se zranil v Brdech a nevěděl, kde je. Našli ho bez vrtulníku i dronu  B


Letos se návštěvníci mohou vždy od 21.30 hodin těšit na filmy Špunti na vodě, Bůh ti žehnej Ozzy, Zabijáci z maloměsta, Zpívej a také na loutkovou pohádku Jak se Jíra mlynářem stal v podání Divadla Dokola. „Animaci věnujeme pátek 18. srpna, kdy bude zakončen letní příměstský tábor. Ten letos poprvé organizujeme na starém kluzišti a děti se na něm seznámí se základy animované tvorby a zkusí si vlastní krátký animovaný snímek vyrobit. Právě v pátek by měl mít tento film premiéru,“ poznamenala Dáša Nesvedová.


Úplnou novinkou v programu Filmovaru bude v sobotu 22. července Slam poetry show. O co jde? O specifický styl básnického přednesu. Slam poetry je performativní žánr a má jen málo pravidel. Jedno ze základních však zní, že přednes musí být natolik sugestivní, jímavý či zábavný, aby dosáhl co největšího ohlasu v publiku. Vystupujícím musí stačit vlastní text a k dispozici nemají žádné rekvizity. Slameři berou kromě textu do hry slovní i divadelní improvizaci, mimiku, pohyb, rytmus, konfrontují a zapojují publikum. 

Areál přírodního koupaliště Nový rybník v Příbrami.
Vstupné na Novák? Letos návštěvníky mine


V Březnici bude slamovat Jan Dibitanzl, Anatol Svahilec a Pavel Oškrkaný. „Chtěli jsme program obohatit o něco nového. Jak říkám, vždy chceme lidem do našeho regionu přivážet neotřelé, zajímavé kulturní počiny,“ zdůraznila Dáša Nesvedová. 

Karel Souček