„Po dlouhém úsilí se nám začátkem letošního roku povedlo dokončit na základech původní stavby novou vyhlídkovou věž. Nová rozhledna je dílem architekta Jiřího Ondřicha. Tento typ rozhledny je již také na Šumavě na vrcholu Boubína. Rozdíl proti boubínské rozhledně je pouze ve střeše, díky které naše nová rozhledna částečně připomíná tu původní Drtinovu. Celkové náklady na výstavbu rozhledny byly přibližně 3 miliony korun. Dotace z ROP Střední Čechy činila 80 procent. Zbytek je hrazen z rozpočtu obce Chotilsko a z veřejné sbírky, která byla na obnovu rozhledny uspořádána," vysvětlil Jiří Šťástka, starosta obce Chotilsko, na jejímž území se obnovená rozhledna nachází.

Na sobotní slavnostní otevření Drtinovy rozhledny, které bylo vrcholem 7. ročníku pochodu Mrskni sebou na Besednou, přišla více než tisícovka lidí. Na vrcholu Besedné panovala slavnostní atmosféra. Hrála hudba, opékaly se klobásky, hasiči rozdávali pamětní listy a kovové placky, úsměvy rozdávali herec Václav Vydra na koni i exministr životního prostředí Miloš Kužvart, který se zasloužil o záchranu okolní krajiny před těžaři toužícími vyrabovat zlato z nedalekého vrchu Veselý u Mokrska.

Mezi významnými hosty byli i potomci prof. Františka Drtiny Jan Souček a Stanislav Drtina, spisovatel Václav Šmerák, ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl a Tomáš Karlík, syn slavného kanoisty a olympionika Boži Karlíka.

Na úvod slavnostního programu zazněl úryvek Smetanovy Vltavy, po ní i česká národní hymna. Následovaly slavnostní projevy a vysvěcení rozhledny, kterého se ujal zdejší farář P. Jozef Andrejčák. Na závěr následovalo střihání pásky a jak je v Chotilsku obvyklé, každý si mohl ustřihnout ten svůj kousek. „Rozhledna bude od dnešního dne volně přístupná všem návštěvníkům. Uvidíme, jak se tento návštěvní model osvědčí. Doufám, že návštěvníci se budou ke stavbě i okolí chovat slušně a že rozhlednu nebudeme muset zamykat," řekl starosta Chotilska Jiří Šťástka.

Jako součást otevření Drtinovy rozhledny na Besedné byla současně otevřena v Chotilském muzea expozice nové výstavy věnovaná prof. Františku Drtinovi. Výstavu i muzeum bude možné letos nově navštívit už v dubnu o víkendech, od května pak bude muzeum a infocentrum v Chotilsku otevřeno v obvyklém provozu. „Při příležitosti otevření Drtinovy rozhledny jsme vydali nové pohlednice, výroční turistickou známku a další pamětní materiály, které je možné získat v našem infocentru," doplnil starosta Chotilska Jiří Šťástka. Jiří Kubík

Obnovená Drtinova rozhledna na Besené je celodřevěná. Měří 25 metrů. K vyhlídkové plošině, která je ve výšce 21 metrů nad zemí, vede celkem 109 schodů. Původní rozhledna byla otevřena v roce 1926 a pojmenována po rodáku z nedalekého Hněvšína, profesoru Františku Drtinovi, spoluzakladateli českého skautingu. Vrch Besedná je vysoký 496 metrů nad hladinou moře.