Z areálu Ševčinského dolu na Březových Horách se můžete v 10, 12 a 14 hodin vydat k dolu Drkolnov, v jehož podzemí je k vidění unikátní obří vodní koloo průměru 12,4 metru, jediné dochované v ČR.

Dny lidové architektury budou zahájeny v sobotu 15. července ve vysokochlumeckém skanzenu. Návštěvníci mimo jiné uvidí ukázky řemesel.
Příbramsko zahájí Dny lidové architektury ve skanzenu

„Další variantou je procházka 330 metrů dlouhou historickou vodní štolouz dolu Vojtěch k dolu Anna. Také areál dolu Anna nabízí prohlídky podzemí. Velmi populární jsou projížďky důlním vláčkem 260 metrů dlouhou Prokopskou štolou, které směřují k ústí jámy Prokop, nejhlubší šachtě březohorského revíru (1600 metrů) a jedné z nejhlubších šachet ve střední Evropě," nabádá k výletu Stanislava Moravcová z hornického muzea.


Zpřístupněna je i další část historického podzemí zdejších dolů, a to Ševčinská dopravní štola, původně rovněž pojmenovaná na počest císaře Františka Josefa I., s možností jízdy důlním vláčkem do jejího nitra.


Kluci a tátové, kteří mají blízko k technice, se až do září mohou vydat do útrob orlické přehrady, a to každou sobotu a neděli v 11 a ve 14 hodin. Bez rezervace to ale nepůjde. Mimo uvedené dny je možné podívat se dovnitř pouze na objednávku.

Ilustrační foto.
Pozorování noční oblohy je zrušeno, kvůli počasí


Klasická prohlídka trvá 45 až 60 minut. Uvnitř hráze je vlhký a kluzký prostor s nízkými teplotami, kvůli čemuž je vzít si vhodnou obuv a oblečení. Do elektrárny se vstupuje hlavním vchodem, který je umístěn směrem od příjezdové cesty. Zde začíná exkurze. Skupina se shromažďuje před hlavními modrými vraty. Není možné parkovat před vstupem do elektrárny. Auto je potřeba nechat na parkovišti v obci Solenice nebo větším parkovišti nahoře u hráze vedle mostovky