Jak se představitelka titulní role Helena Karochová ztotožňuje s novou rolí? Divadelní herečka odpovídala Příbramskému deníku na otázky.

Diváci vás v Příbrami vnímají spíš jako herečku v komediálních rolích. Jak se vám hraje takováto dramatická postava?

Je pravda, že hraji spíš v komediích. Komediální role miluju a myslím, že jsem v nich docela výrazná. Hrála jsem ale i vážnější postavy a zahrát si něco vážnějšího je pro mě vítaná změna. Musím říct, že role Bernardy Alby se mi hraje výborně. Když člověk totiž dospěje do určitého věku nebo životního období a má nashromážděné životní i herecké zkušenosti, je vděčný, že dostane takovou příležitost, aby je zúročil.

Když hrajete vážnou postavu, cítíte se po představení vyčerpanější, než když hrajete v komedii? 

Ne, já myslím, že se to nedá oddělit. Když to děláte tuhle práci naplno, cítíte úbytek energie  vždycky. Fakt je, že při komedii vám ji lidi hned vrací, protože se začnou smát a vy cítíte okamžitou odezvu. Kdežto při tragédii ta odezva nepřichází hned. Tak tedy snad pouze v tomto ohledu se herec může cítit po odehrání dramatické role vyčerpanější.

Jak dlouho jste členkou souboru příbramského divadla?

V souboru jsem už devátým rokem a jsem tu ráda. V divadle máme opravdu skvělou atmosféru, pracujeme s radostí a ono je to prostě vidět. Musím říct, že pod současným vedením divadlo roste a dostává se na špičkovou úroveň. Já třeba často chodím do divadel v Praze a někdy si říkám, že jsme mnohem lepší. Jenomže jsme holt pár desítek kilometrů od Prahy.

Lea Enenkelová