Francouzská zahrada u zámku Dobříš vznikla v polovině osmnáctého století a architektonické plány na její podobu vypracoval francouzský architekt Jules Robert de Cotte. Ten se mimo jiné podílel i na realizaci pařížského sídla Versailles, a není se tak čemu divit, že dobříšská zahrada světový unikát nápadně připomíná.

„Naše malé Versailles, jak francouzské zahradě přezdíváme, si mohou turisté prohlížet od dubna do října. V červenci a srpnu pro ně každou neděli realizujeme také netradiční komentované prohlídky. Park při nich prochází v doprovodu průvodce a podívají se i do jindy nepřístupných míst – do oranžerie, k tunelu se zavlažovacím systémem a do pivovarských sklepů z 18. století," informovala Mirka Dvořáková ze zámku Dobříš.

Nedělní návštěvu francouzského parku zpříjemní v létě všem návštěvníkům (nejen účastníkům komentovaných prohlídek) sokolník Pavel Řehka se svými ptačími miláčky. Několikrát do hodiny ukáže spolu s káňaty, puštíkem či poštolkou i veselé „ptačí kusy" – těšit se můžete na rozličná sokolnická představení. Jiný druh zvěře – dvojici jelenců běloocasých – navštívíte během prohlídky v oboře ve spodní části francouzského parku.

Komentované prohlídky francouzského parku u zámku Dobříš se v červenci a v srpnu konají každou neděli. Začátky prohlídek jsou v 11, 13 a 15 hodin, je nutné dopředu si vstup rezervovat (tel: 318 521 240, email: info@zamekdobris.cz). Jednotné vstupné je 80 Kč. (roz)