„Po poradě s váženou městskou radou jsem se rozhodl masopustní průvod milostivě povolit. Než ale povolení vydám, toliko na srdce vám kladu," zahájil svůj proslov a upozorňoval v žertovném tónu, co se smí a co se naopak při radovánkách zapovídá. Byl oblečen v kostýmu hippie a hnutí takzvaných květinových dětí svým oblečením o uplynulém víkendu podpořila také starostova manželka.

Některým účastníkům stačilo přidat k nápadu pár kusů oblečení, které objevili ve staré almaře po babičce nebo ve svém šatníku. Jiní pojali akci jako výzvu a ušili si originální modely. Velmi se líbil například bača se stádem oveček, muchomůrky, z českého ovoce třešničky spojené stopkou s lístečkem, vůni exotických zemí navodilo několik ananasů.

Pochvalu na svoji masopustní proměnu vyslechli všichni – ať to byl ponocný, čarodějové, indiáni, potulný rytíř, čert… Z pohádky jakoby vystoupil Slunečník a Měsíčník, k dokonalosti chyběl snad jen Větrník. Úsměvy vyvolávaly průpovídky skupinky „nepřizpůsobivých" nebo dobrý voják Švejk, kterého tlačila na invalidním vozíku paní Müllerová.

Marie Břeňová