Nedílnou součástí Středočeské mezinárodní dílny se vždy stává série koncertů v různých městech PRO TALENTOVANÉ účastníky Středočeské mezinárodní pěvecké dílny jsou koncerty příležitostí k veřejné prezentaci toho, co se naučili.Zdroj: Marie BřeňováStředočeského a Jihočeského kraje. Veřejná vystoupení měli mladí umělci v kostele v Petrovicích, v bazilice na Svaté Hoře, v klášteře ve Voticích a v úterý 19. července v podvečer jim tleskali diváci na slavnostním koncertu v Kulturním domě Josefa Suka v Sedlčanech. Za klavírního doprovodu zde zazněly skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, George Bizeta, Giuseppe Verdiho, W. A. Mozarta a dalších autorů.

Poznatky starosty Štěpánka

„Letošní ročník Středočeské mezinárodní pěvecké dílny je již šestý. To, co nás dříve mohlo zaskočit, máme za sebou a o to víc si vše užíváme a to doslova," uvedl staorosta Petrovic Petr Štěpánek. Za hezký zážitek označil vystoupení v nověopravených prostorách votického kláštera. „Akustika i atmosféra tam byly vynikající, i když propagaci koncertu v místním propagačním středisku trochu podcenili. Velmi na mě zapůsobila v sobotu 16. července Svatá Hora. Smekám před investorem i dodavatelem. Proinvestovat za sedm měsíců 191 milionů korun v tak složitém prostředí, jakou bazilika je, je naprosto obdivuhodné. Svatá Hora byla i v minulosti honosná, ale když jsme tam šli ještě před rokem po rozlámaných schodech a přišli jsme k povalenému zábradlí, tak jsem se před Slováky, Poláky a Němci styděl. Dnes jim s hrdostí říkám: To je ta Svatá Hora, naše poutní místo!" vyslovil některé svoje dojmy Štěpánek. Připomněl, že domluvil na 20. července koncert také na Ambasádě Polské republiky. „Věřím, že díky dobrým vztahům a spolupráci Sdružení obcí Sedlčanska a také obce Petrovice s Polskem se to stane tradicí," dodal.

Štěpánkovi se zamlouvá pro díla starých mistrů spíš označení „živá" hudba než „vážná". „Žije několik století a jak se posluchači na koncertech přesvědčují, má co říci i mladým lidem," poznamenal Štěpánek. 

„Seminář je především pracovní. Nabízeli jsme účastníkům na poznávání různá místa nejen v regionu, ale dávají přednost výuce. Líbí se mi, že hned ráno se hlásí na dílny k jednotlivým profesorům a kdo z nich si trochu přispí, tak má problém dostat se tam, kam by chtěl," usmál se Štěpánek. Připustil ale, že před středečním vystoupením je provede alespoň některými místy staré Prahy.

Studenti i lektoři si na památku odvezou z Petrovic také suvenýry. Jaké to budou? „Letos to budou hrnečky z obrázkem místního zámečku," avizoval.

Jářku, jářku, klouče milé…

MLADÍ zpěváci Lucie Nováková a Adam Balda na koncertě zazpívali duet z opery Rusalka. Zdroj: Marie BřeňováLucie Nováková a Adam Balda jsou účastníky Středočeské mezinárodní pěvecké dílny podruhé. Společně zazpívali na koncertě duet Jářku, jářku, klouče milé ze scény hajného a kuchtíka z opery Rusalka Antonína Dvořáka.

„Pro mě je zpěv koníček, neplánuji si uměleckou budoucnost. Ještě ale nejsem rozhodnutá, co budu po maturitě dělat," řekla nám Lucie. „Já bych chtěl studovat souběžně universitu a konzervatoř," plánoval Adam. Seminář považuje za skvělou příležitost, jak se seznámit s výukou profesorů z různých zemí. „Nacházíme tu také přátele, s nimiž si dopisujeme a jsme s nimi v kontaktu celý rok," dodal. Oba svorně tvrdili, že se jim na Sedlčansku líbí krajina a vzdali také hold Svaté Hoře. Do Petrovic by prý rádi přijeli zase za rok.

Duše celé akce

Za duši celé akce právem označil petrovický starosta profesora zpěvu Jarolava Mrázka. „Za nejkrásnější, coDUŠÍ celé akce je Jaroslav Mrázek.Zdroj: Marie Břeňová může být, považuji skutečnost, že studenti mají stále o tyto pěvecké dílny zájem a jsou ochotni jim obětovat část prázdninového volna. Hudbou se chtějí zabývat nejen jako profesionálové," poznamenal Mrázek. „Výsledky jsou opravdu markantní a studenti udělají během několika dnů, kdy se intenzivně věnují zpěvu, velký pokrok," dodal.

Potvrdil, že s bývalými absolventy mezinárodní pěvecké dílny má zpětné vazby a ví, jak umělecky rostou. „Aneta Petrasová, která se účastnila prvního ročníku tohoto semináře, má za sebou velký kus práce. Zpívá v Drážďanech a spolupracuje s prestižním barokním orchestrem Collegium 1704 Václava Lukse. Ondra Potůček, který byl na této akci třikrát, nyní působí v Austrálii," zmínil Jaroslav Mrázek úspěchy některých bývalých studentů.

Marie Břeňová