O kolikátý ročník řezbování jde?

Je to již sedmý ročník. Poprvé jsme řezbovali v roce 2011 a většina řezeb z toho roku dodnes zdobí naši obec.

Kolik řezbářů se dosud přihlásilo?

Očekáváme účast osmi až deseti řezbářů. Doufám, že nebude mezi nimi chybět ani místní šikovný Filip Šíma, který se sice už jednoho ročníku zúčastnil, ale pracoval jen jedno odpoledne a pak ze zdravotních důvodů musel skončit. Takže letos by to měla být jeho premiéra.

Příbramská poliklinika.
Prodaná I. poliklinika zůstává plná lékařů

Máte rozmyšleno, kam hotové řezby umístíte?

Vůbec ne. Vždy počkáme, co řezbáři vytvoří a pak na zářijovém zastupitelstvu ve veřejné rozpravě s veřejností a se zastupiteli rozhodneme, kam se která řezba umístí. Například v loňském roce jsme měli trochu problém s vybráním lokality pro obří lebku. Rozhodli jsme nakonec o křižovatce v osadě Krchov, kde se stala pro projíždějící řidiče turistickou atrakcí. Oblíbená je zvláště u motorkářů, kteří se s ní rádi fotí.

Dáváte účastníkům materiál nebo si dřevo zajišťují sami?

Materiál na řezbování dáváme vždy my. Jedná se o stromy poražené během roku převážně ze zdravotních důvodů. V tomto směru máme úžasnou spolupráci se starosty v regionu, kteří nám v případě nutnosti poražení vhodného stromu volají a dřevo nabízí.

Bára Podzimková, mladá modelka z Příbrami, která už pracovně obletěla svět.
Příbramská modelka projela díky své práci celý svět

Řezbování začíná už v pátek, připravujete k této akci nějaký doprovodný program?

Samozřejmě. Každoročně zahajujeme první den taneční zábavou v zámeckém parku, kam je vstup zcela zdarma. Letos nám bude hrát jihočeská kapela Suteren rock. Letošní ročník je zpestřen o nedělní setkání přátel dechovky, kdy v neděli od 14 hodin bude hrát v zámeckém parku Veselka. Tuto akci pořádají tradičně hasiči z Mezihoří. Vernisáž hotových řezeb bude na náměstí v Petrovicích v neděli 30. července ve 14 hodin. To je také novinka letošního řezbování celou dobu budou řezbáři v centrálním parku na náměstí, nikoli v zámeckém parku.

MARIE BŘEŇOVÁ