„Již XIV. ročník národní soutěže muzeí byl i tentokrát pro Středočeský kraj úspěšný. Muzeum Mladoboleslavska získalo třetí místo v kategorii Muzejní počin 2015 za Letecké muzeum Metoděje Vlacha a Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše se stal vítězem nové soutěže Muzeum roku. Gratuluji," neskrýval nadšení radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek (KSČM). Skvělou práci zaměstnanců středočeských muzeí a galerií ocenil také hejtman Miloš Petera (ČSSD). „Samospráva může zajistit provozní a investiční prostředky, ale duši do expozic dávají lidé, kteří v nich pracují. Velice si jejich práce vážím a děkuji jim," uvedl hejtman.

Soutěž je vyhlašována Ministerstvem kultury, Asociací muzeí a galerií a Českým výborem ICOM ve spolupráci s Obecním domem, Českým rozhlasem a agenturou CzechTourism. Výsledky soutěže jsou každoročně zveřejňovány při příležitosti Mezinárodního dne muzeí. Hlavními kategoriemi soutěže jsou Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku, Muzejní počin roku; zvláštní kategorií je Cena Českého výboru ICOM. Součástí je také nová soutěž Muzeum roku vycházející z hodnocení návštěvníků muzeí a galerií.

Letecké muzeum Metoděje Vlacha otevřel Středočeský kraj na Den letectví a kosmonautiky 12. dubna 2015. Památník Karla Čapka, příspěvková organizace kraje nabízí návštěvníkům stálou expozici o životě a díle Karla Čapka, Olgy Scheinpflugové a Ferdinanda Peroutky a realizuje řadu krátkodobých výstav a dalších programů pro veřejnost.

V kategorii Muzejní výstava roku zvítězilo Muzeum města Ústí nad Labem s výstavou „Tenkrát na severozápadě. Rok 1945 v Ústí nad Labem a okolí." Muzejní publikací roku se stala publikace „Hroby barbarů v Praze-Zličíně. Svět živých a mrtvých doby stěhování národů." Z dílny Muzea hlavního města Prahy. Muzejním počinem se stalo Centrum stavitelského dědictví Plasy Národního technického muzea, v soutěži byla udělena i tři další zvláštní ocenění. Cenu Českého výboru ICOM obdržela Západočeská galerie v Plzni za výstavu Gottfrieda Lindauera. Zdroj: Krajský úřad