Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram se ve spolupráci s rodinou, především pravnučkou Hanou Kakešovou, rozhodl podpořit vilu Rusalka a v rámci svého programu pořádá dnes Benefiční koncert na její obnovu, jak sdělil Příbramskému deníku mluvčí festivalu Tomáš Kopečný.

„Během večera vystoupí Heroldovo kvarteto, klavírní virtuosové prof. Ivan Klánský se synem Lukášem Klánským a houslistka Pavla Tesařová. Koncert se koná v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami od 19 hodin."

„Vila Rusalka ve Vysoké u Příbrami se stala dlouholetým letním sídlem Antonína Dvořáka. Věříme, že benefiční koncert, na němž prestižní umělci vystoupí bez nároku na honorář a jehož celý výtěžek bude věnován na obnovu vily, se stane festivalovou tradicí. A doufáme, že i naším přičiněním vila a její okolí získá opět krásu z dob Mistrova života," říká ředitelka festivalu Albína Houšková.

„Snažíme se této památce vrátit její důstojnou podobu. Pomocí dotačních programů státních institucí, sponzorských darů a také svým přičiněním prochází vila rozsáhlou rekonstrukcí. Jsme vděčni za jakoukoliv finanční podporu a proto jsme s povděkem přijali velkorysou nabídku interpretů bezplatně vystoupit na benefičním koncertu a také ochotu festivalového vedení zařadit koncert do programu Hudebního festivalu A. Dvořáka v Příbrami. Věříme, že se podobné koncerty budou opakovat i na dalších ročnících tohoto festivalu," dodala Hana Kakešová k benefiční akci, jejíž součástí bude i zpřístupnění vily Rusalka veřejnosti za přítomnosti potomků Antonína Dvořáka, a to v den koncertu od 15 do 18 hodin.

Ve vile Rusalka vznikla řada světových děl a byla svědkem významných setkání

Letní sídlo Antonína Dvořáka Vila Rusalka bylo vybudované v roce 1884. Jedná se o památku významnou svou architektonickou a historickou hodnotou, spojenou se životem a dílem Antonína Dvořáka v letech 1884 -1904. Během dvacetiletého pobytu Dvořáka a jeho rodiny zde vznikla řada děl světového významu. Vila byla i svědkem společenských setkání významných osobností tehdejšího hudebního života a Dvořákových přátel. Od 50. let slouží jako malé rodinné muzeum vybavené původním zařízením Dvořákovy rodiny.