Rekrutovali se z velké části ze sovětských válečných zajatců, kteří se přidali na německou stranu z přesvědčení, že budou moci bojovat za Rusko bez Stalinovy diktatury a bolševického politického systému.

Tato protibolševická vojska ROA gen. Andreje Andrejeviče Vlasova obrátila koncem války zbraně proti svým dosavadním německým spojencům. Rovněž v Příbrami a blízkém okolí uskutečnili vlasovci několik ozbrojených střetnutí s ustupujícími hitlerovci, jako například v Plzeňské ulici, na Rynečku, na křižovatce Mixovy a Milínské ulice i jinde. Padlo při nich údajně 94 příslušníků německé branné moci a 12 vlasovců (jejich společné hroby jsou na příbramském hřbitově). Boje vlasovců s hitlerovci o ústupovou komunikaci do americké zóny pokračovaly při přesunu těchto vojsk z Příbrami přes Tochovice do Březnice. Bylo při nich použito dokonce lehké dělostřelectvo a minomety.

Výsledek střetnutí znamenal několik desítek mrtvých SS; jen v Březnici jich padlo patrně 37 a 4 vlasovci. V souvislosti s těmito událostmi vydal dne 10. 5. 1945 velitel 4. americké tankové divize gen. William M. Hoge rozkaz, který obsahoval vytyčení trasy přesunu do zajetí pro německé vojsko ve směru Milín – Mirotice – Blatná – Horažďovice a pro vlasovce po ose Rožmitál pod Třemšínem – Lnáře.

Osud vojáků VS KONR – ROA byl však zpečetěn zvláště poté, co je Američané nakonec odmítli převzít do zajetí. Mezi Rožmitálem pod Třemšínem a Lnáři došlo 12. 5. 1945 k obklíčení vlasovců Rudou armádou a k fyzické likvidaci podstatné části uskupení ROA. Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram

Zveřejněné dobové snímky jsou součástí expozice nové výstavy Hornického muzea Příbram v areálu dolu Vojtěch na Březových Horách od 5. května do 1. listopadu. Výstava dokumentuje poslední dny 2. světové války v Evropě.
Výstava je pořádána v rámci běžných prohlídek – platí standardní vstupné a otevírací doba.