Naučná stezka Po stopách politických vězňů vznikla v roce 2013 a nachází v okolí Památníku Vojna, nedaleko obce Lešetice u Příbrami. Zároveň spojuje město Příbram, poutní místo Svatá Hora a Památník Vojna, jedno z vězeňských zařízení komunistického režimu.

„Právě v letošním roce je připraveno pro návštěvníky putování po stezce s průvodcem, začátek je v 10 hodin od vlakového nádraží v Příbrami, konec přibližně ve 13 hodin u Památníku Vojna. Právě u Památníku Vojna nalezneme na informačním panelu s příběhem Františka Zahrádky, který přibližuje těžké podmínky v táboře Vojna," říká Josef Hovorka, koordinátor projektu Naučné stezky.

V okolí památníku Vojna poznají návštěvníci na sedmi informačních panelech konkrétní místa a příběhy politických vězňů. K orientaci napomáhají také směrovky cyklostezky, stejně tak jako aplikace Paměť národa, která je zdarma ke stažení. Panely obsahují rovněž QR-kódy pro chytré telefony s dalším zajímavým obsahem, obohaceným o autentické nahrávky a fotografie.

„Jsme rádi, že lidé využívají stezky i aplikace Paměti národa, s kterou mohou poznat ještě více než jen informace na panelu," říká Josef Hovorka autor projektu naučné stezky Po stopách politických vězňů.

Putování po lokalitách spojených s příběhy politických vězňů nabízí stezka i několik poutavých výhledů na oblast pahorkatiny mezi pásem Brd a středním tokem Vltavy. Cesty vedoucí převážně po okraji lesů, polí a luk umožňují také přímý kontakt s přírodou. Celkem je putování dlouhé přibližně 14 km, pohodlnou chůzí bude trvat kolem 4 hodin. Terén je vhodný i pro rodiny s dětmi a dá se absolvovat i na kole. Ve zkrácené verzi v okolí Památníku Vojna je dlouhý 6 km.

„Podobné komentované prohlídky nabízí turistům třeba Berlín, kde se návštěvníci mohou vydat po místech spojených s dobou komunismu a pádem berlínské zdi," dodává Josef Hovorka.