Návštěvníky čekalo v přízemí i v každém z poschodí budovy jedno překvapení za druhým. Největší podíl na netradičních prohlídkách měli žáci a učitelé Základní umělecké školy v Sedlčanech. Svoje role tu ale měli i místní divadelní ochotníci a dobové kostýmy oblékli také členové smíšeného pěveckého sboru Záboj.

„Vzpomínáme tu u stolu na Mistra Josefa Suka – v prostředí hostince, který měl rád. U sklenky červeného vína a u sklenice piva, kterým zapíjel oblíbené buřty s cibulí," řekl nám Jan Náhoda. „Mistr někdy svoji míru v popíjení překročil a stávalo se, že ho museli v bryčce vézt ze Sedlčan domů do Křečovic," komentoval s úsměvem divadelní ochotník Náhoda známou okolnost. Společnost mu dělal Vladimír Voráč, který představoval dalšího Sukova přítele. Upozorňovali příchozí na kapesní hodinky na řetízku, které vyrobil místní hodinář a starosta Josef Poustka, což byl skutečný Sukův kamarád. V improvizovaném hostinci se mohli pochlubit opravdovou historickou vzácností. „Madona je jedinečný muzejní exponát. Pochází z průčelí domu, kde stávala oblíbená Sukova hospoda. Dříve se ulice jmenovala Pražská, dnes má ulice název 28. října a v těch místech se nachází řeznictví Jaromíra Dvořáka," vysvětloval Voráč.

„Baronka Sidonie Nádherná proslavila náš kraj svojí vzdělaností a kultivovaností. Byla významnou osobností kulturního a politického života," představovaly na dalším stanovišti žákyně přítelkyni básníka Rainera M. Rilka a ,nevěstu před Bohem' Karla Krause, pro kterého se její zámek ve Vrchotových Janovicích stal druhým domovem a oázou klidu v rozbouřeném světě. Sidonii, kterou představovala Karolínka Křenková, pak popřáli květinami ke 130. narozeninám.

Stanislavu Drozdovi, učiteli ZUŠ Sedlčany, padnul kostým ušitý podle jediného vyobrazení Krčína v Sedlčanském kancionálu. Připomínal tak slavného rybníkáře z Jelčan a Sedlčan, který se narodil před 410 lety. „Hrajeme s Míšou Čížkovou, Hanou Horákovou a Julií Zburníkovou muziku, která pochází z doby, kdy žil," představil Drozd svoje žákyně.

Vladimíra Křenková, zástupkyně ředitelky Základní umělecké školy, za pořadatelský tým stručně uvedla: „Základní umělecká škola pořádá muzejní noc každé dva roky. Letos jsme se rozhodli, že bude oslavou kulatin Jakuba Krčína, Jakuba Jana Ryby, Sidonie Nádherné a Josefa Suka. Na interaktivní prohlídce se podílí šedesát dětí a čtyřicet dospělých. Program začíná přivítáním a ukázkou tříposchoďového dortu vyrobeného žáky výtvarného oboru. Ve vstupních prostorách hrají heligónkáři a při krátké rozcvičce a tanci naše žákyně připomínají výročí Sokola. Potom návštěvníci projdou spirálou času a dostanou se k Jakubu Janu Rybovi, kde mu děti přejí k narozeninám a prosí ho, aby složil Českou mši vánoční. Odtud vede prohlídková trasa k Jakubu Krčínovi, který dostane jako zakladatel rybníků od dětí rákos. Odtud se jde k Josefu Sukovi. Slavíme také konec 2. světové války se šeříky a tancem. Připomínáme také sametovou revoluci a návštěvu bývalého prezidenta Václava Havla v Sedlčanech." Marie Břeňová