Ti si tak vyzkoušeli nejen zdobení kraslic, ale i pletení pomlázky či vyrobili rákosovou píšťalku. „Na výrobu pomlázek jsem loni spotřeboval kolem 13 tisíc proutků. Letos to bude možná ještě více," řekl Příbramskému deníku košíkář Zdeněk Hnízdo. 

Perníkářka Nataša Roušalová: Vláčnost perníku dělá med

Krásně nazdobený perníček to je kumšt. Své o tom ví i Nataša Roušalová z Příbrami. Pečení perníčků se věnuje už více než dvacet let. Příbramskému deníku poskytla v hornickém domku rozhovor.

Nataša Roušalová.


Které pokrmy jsou pro Velikonoce typické?

Jidášky, velikonoční nádivka a beránek. Ten se navíc často vystavoval v okně. V jednom okně byla soška svatého, například Krista, ve druhém nazdobené kraslice a pečený beránek.

A co půst?

U věřících křesťanů bylo zvykem, a možná i stále je, se několik týdnu před Velikonocemi postit. Nejí se maso, neměl by se konzumovat alkohol. Naopak se co nejvíce konzumuje přirozená rostlinná strava. Na talířích se tak objevují luštěniny, brambory.

Zdeněk Hnízdo. Jaké další tradice k svátkům jara patří?

Chodilo se řehtat. Poprvé koledníci s řehtačkami vyšli na Zelený čtvrtek. Podle křesťanské tradice tento den zvony odlétají do Říma. Zapovězený zvuk zvonů a zvonků je tak nahrazen dřevěnými klepači nebo řehtačkami. Řehtalo se vždy v poledne a večer na klekání kolem šesté hodiny. Tak se chodilo až do nedělní bohoslužby.

V pondělí pak už chlapci vyrazili s pomlázkou. Jak má taková správná pomlázka vypadat?

Správná pomlázka by měla být upletena alespoň z osmi proutků. Ctí každého kluka bylo, že si proutky musel nařezat sám a sám si také pomlázku uplést. Dívky pak za „vyplacení" navazují na pomlázku pentli a obdarují chlapce malovanými vajíčky.

V hornickém domku si také návštěvníci mohou ozdobit perníčky. Jak dlouho se už výrobou perníčků zabýváte?

Už přes dvacet let. Ke zdobení perníčků jsem se musela „prokreslit". Nejnáročnější je ale výroba perníkových betlémů. U nich nesmí chybět samozřejmě figurky. To je pak práce alespoň na týden.

Velikonoce v hornickém domku. Máte nějaký tip na to, aby perníčky zůstaly co nejdéle vláčné?

Na to není žádný fígl, to je v receptuře. Vláčnost perníku dělá med. A když ho není dostatek, nebo je nahrazený cukrem, tak perník nikdy nezměkne. Med má právě tu vlastnost, že přitahuje vlhkost, takže do sobe natáhne vodu i ze vzduchu, takže perníček zvláční. Pak záleží na skladování. V přetopeném bytě ale bude perníček vždycky tvrdý. Je proto potřeba je dát do chladnější a vlhčí místnosti. Také není marné přidat do krabice upečených perníčků rozkrojené jablíčko, protože to opět obsahuje vodu a ten perníček si ji pak „natáhne" do sebe.

Velikonoce v hornickém domku.