Dojemná scéna z pohřbu studentky, která si dobrovolně sáhla na život skokem pod metro, bude ve filmu trvat necelou minutu. Na sedlčanském hřbitově se natáčela celé hodiny. I přes vážnost těchto záběrů režisér slibuje, že se diváci na jaře příštího roku, kdy bude snímek uveden do kin, především zasmějí. Pro předlohu sáhl k románu Michala Viewegha Vybíjená. Kniha i právě natáčený film jsou podle sdělení Uljany Donátové, která filmový projekt zastupuje, groteskou o přátelství, osudových láskách, kráse a ošklivosti, alkoholu a hledání lidského štěstí.

„V několika časových rovinách vypráví příběh pětice spolužáků – kamarádů z gymnázia, kteří spolu prožívají různé životní etapy. Ocitáme se s nimi na abiturientském srazu gymnázia. Zdánlivě banální situace dává prostor nejen pro sentimentální vzpomínky, ale především k bilanci nenaplněných tužeb i uskutečněných snů a prožitého života. V centru příběhu jsou tři kamarádi – Jeff, Skippy a Tom, které životní peripetie neustále vracejí do společného bydliště – staromládeneckého doupěte, které se pro ně stává útočištěm podle toho, jak získávají či ztrácejí životní partnerky. Jejich protipólem jsou dvě ženské hrdinky – třídní kráska Eva, která se stane postupně objektem lásky všech spolužáků a ošklivka Hujerová, které schopnost sebeironického nadhledu dává nejen schopnost přežít ve světě krásných, ale najít i vlastní cestu ke štěstí," přibližuje příběh Donátová. „V úloze tří kamarádů se objevuje úspěšné trio z televizního seriálu Partička – Michal Suchánek, Richard Genzer a Ondřej Sokol. Klíčové bylo, kdo ztvární členy tříčlenné mužské party," odhaluje zákulisí obsazení Petr Nikolaev. „S návrhem, že by to měla být trojice Genzer-Suchánek-Sokol přišel producent Rudolf Biermann a mně se ten nápad líbil. Je to jako by to Michal napsal pro ně," poznamenává režisér.

Ve scéně odehrávající se na sedlčanském hřbitově se však herci z „Partičky" neobjevili, protože děj právě předepisuje jejich mladší vydání. Nechyběl tu však Lukáš Vaculík, který přijal roli profesora. Otázku, co by o své postavě čtenářům řekl, nejprve obrátil na žert a s úsměvem prozradil svoji výšku, váhu a obvod pasu. „I když scéna je vážná, protože právě pohřbívají dívku z mé třídy, určitě bude ve filmu víc smíchu než slzí," je přesvědčen stále pohledný herec. S Nikolaevem nespolupracuje poprvé a libuje si, že práce s ním bývá vždy pohodová.

Lukáš Vaculík si zahraje také ve scénách, které se natáčejí na Častoboři. Sedlčany zná jen prostřednictvím kulturního domu a vzpomíná také na Sedlčanskou kotlinu, kam kdysi jezdil na motocross. K Vltavě má však blízko. „Mám chlapu na Slapech – na Ždáni, na lodích jezdíme po proudu i proti proudu," těší se na Častoboř, kam má štáb v nejbližších dnech namířeno.

S nápadem vybrat lokality právě na Sedlčansku, do kterých by co nejlépe zapadl děj příběhu, prý přišel architekt Petr Fořt společně s producentem a režisérem. „Sedlčansko je velmi příjemné. Častoboř je fenomén – je to nádherný kout přírody," pochvaloval si režisér. „Měl jsem příležitost letět nad Vltavou i ledadlem. Chystáme totiž film o čs. legionářích a s letcem Jirkou Průšou jsem mohl obdivovat Častoboř i z letadla," poznamenal režisér.

„Dělám podle knih Michala Viewegha druhý film. Michal má ke mně gentlemanský vztah. Předpokládám, že se tak chová ke všem režisérům a do jejich práce nezasahuje. Poznal jsem to při natáčení Báječných let pod psa, kdy měl ke mně pouze několik připomínek, a to faktografických. Setkal jsem se s ním také před několika dny a projevil s dosavadním průběhem natáčení spokojenost," řekl nám Nikolaev.

Přestože Nikolaev netočí na hřbitově rozhodně poprvé, pocity mívá podobné. „Vždy si uvědomuji, že vstupujeme na posvátnou půdu k lidem, kteří zasluhují klid. Proto se jim v duchu pokaždé omlouvám a modlím se. Na hřbitově jsem například točil televizní film Slečna černá, tragické scény na hřbitově se odehrávaly také ve filmu Lidice," připomněl známý snímek z poslední doby, pod kterým je také režijně podepsán. „Protože filmy Lidice nebo Příběh kmotra byla historicky i společensky hodně závažná témata , je pro mě návrat ke komediálnímu žánru osvěžující záležitostí. Proto jsem se na natáčení komedie Vybíjená moc těšil," dodal s úsměvem Nikolaev. Marie Břeňová