„Tentokrát se pokusíme překonat existující rekord, a to na téma Nejvíce lidí v kulichu s bambulí. V databance českých rekordů je již obdobný evidován. Přiznán byl firmě VSP DATA, kdy 21. prosince 2012 bylo pelhřimovskou agenturou Dobrý den zaevidováno 297 lidí se zimními čepicemi na hlavě,“ informuje ředitelka knihovny Blanka Tauberová. Věří, že ve městě a jeho širokém okolí se najde alespoň 300 patriotů a recesistů, kteří na sedlčanské náměstí v kulichu s bambulí v sobotu 2. prosince odpoledne přijdou.

Bára Podzimková, mladá modelka z Příbrami, která už pracovně obletěla svět.
Příbramská modelka projela díky své práci celý svět

„Čas bude upřesněn,“ dodává ředitelka s tím, že odtajnění disciplíny, v níž letos Sedlčany zaútočí na nový český rekord, není nijak předčasný. „Právě léto a horké dny dovolené mohou využít šikulové k tomu, aby si sami kulíšky uháčkovali nebo upletli,“ vybízí k přípravě Tauberová. Uplatnění ale najdou také staré kulichy, které odpočívají ve skříních nebo zakoupené v obchodech. Knihovnice navíc vymyslely soutěž o nejhezčí skupinové kulichy.

„Jde o to, aby na první pohled bylo díky kulichům jasné, že určitá skupinka alespoň pěti lidí k sobě patří. Oznámit by to v knihovně měli tito soutěžící do 25. listopadu, abychom o nich měli alespoň trochu přehled. Hodnotit jejich nápaditost bude u pódia v sobotu 2. prosince v 15.30 hodin na sedlčanském náměstí porota. Nejúspěšnější získají pěknou cenu. A samozřejmě počítáme s tím, že tyto party podpoří rekord a projdou sčítací branou a budou u vyhlášení výsledků,“ poznamenává ředitelka. 

Ilustrační foto.
Zjistili jsme pro vás: kde a za kolik zaparkujete na Příbramsku


Připomíná, že ale nepůjde jen o rekord. V ústraní nezůstane ani literatura pro ty nejmenší. „Při Dnu pro dětskou knihu pokřtíme tentokrát titul Miky a dobrodružství s autíčkem ilustrovanou Markétou Vydrovou, kterou účastníci našich akcí znají i osobně,“ doplňuje.

Marie Břeňová