S Keksem jste si už několikrát zahráli? Jste kamarádi?

Šimon: Spolupráci s Keksem oceňujeme, protože naše cílové skupiny fanoušků se skvěle doplňují. Hráli jsme společně už několikrát.

Muzikanti z The Tap Tap jsou studenti a absolventi škol pražského Jedličkova ústavu. Všichni?

Šimon: Dvou lidí se to netýká. Je to klávesák Péťa Hudec, který je z Karviné a částečně kvůli kapele a částečně studiu se dokonce přestěhoval s maminkou a bratrem do Prahy. Potom je to Honza Polák, basista.

Láďa: On si nás našel, drží tu basu trochu zvláštně, jako kontrabas a hraje na ni skvěle. Nám se basa do kapely moc hodila a Honza se od svého nástupu hodně zlepšil.

Šestihodinový sobotní program v letním kině zahrnoval i vystoupení kapely The Tap Tap, autora jedné z nejposlouchanějších českých písniček.
V příbramském letním kině si prvně zahráli The Tap Tap

Nároky na muzikanty jsou asi velké.

Šimon: Oba kluci dokázali překousnout, že jsme na začátku úplně nebyli spokojeni s jejich výkonností. Ale talent a potenciál jsme v nich cítili.

Jak vůbec kapela vznikla? Kde se vzal ten název?

Láďa: The Tap Tap vznikl původně jako volnočasová aktivita, zájmový kroužek v domově mládeže TAP (Technicko administrativní práce) v pražském Jedličkově ústavu a školách. Trochu se nám to časem vymklo z rukou.

Předpokládám, že se členové v kapele obměňují.

Šimon: Ze začátku se obměňovali, ale už skoro deset let je sestava stálá. Tak, jak jsme se postupně vyvíjeli, začali jsme lidi v kapele hodnotit i finančně a teď už jsou placeni všichni účinkující. Někdo méně, někdo více. Ti, kteří tu kapelu táhnou, myslím berou peníze srovnatelné s platem profesionálů, kteří mají konzervatoř. To je mimo jiného dobrý důvod proč setrvat.

Zdroj: Deník/Martin Divíšek

Zkoušíte denně?

Šimon: Zhruba dvakrát týdně, když je potřeba, tak častěji. Odehrajeme zhruba 60 koncertů za rok. K invalidnímu důchodu, který většina členů pobírá, je to významný přivýdělek.

Hudba léčí. Jaký vliv má na muzikanty s handicapem?

Šimon: My máme v kapele dvě základní pravidla, která jsme si za ta léta ujasnili. Chodíme vždy včas a vždy plníme, co si slíbíme. To je úplný základ pro to, aby k vám zaměstnavatel nebo lidi v týmu mohli mít důvěru. Tahle dvě pravidla ale nezvládá spousta lidí bez jakéhokoli handicapu. The Tap Tap zjednodušeně funguje tak, že někteří pracují více hlavou a někteří rukama.

Parkovací dům. Ilustrační foto.
O peníze na parkovací dům město zažádá v září

Hodně se mi líbí písnička Řiditel autobusu. Jak vznikla?

Láďa: Napsal jí pro nás Xindl X. Je to příběh našeho bývalého kolegy bicáka Marka Valenty, který měl problém s pražskými autobusáky. Nechtěli ho s jeho malým kolem pouštět do autobusu, byť to byla jeho kompenzační pomůcka.

Šimon: My jsme to tehdy řešili s vedením Dopravního podniku Praha. Přímo od generálního ředitele jsme měli vyznačen bod přepravních podmínek, který to přesně popisoval. Zjednodušeně - když něco používáte jako kompenzační pomůcku, můžete s tím do autobusu. Bylo to zvláštní - řidiči tomu odmítali rozumět. Ale Řiditel bodoval - aktuálně má přes 7 milionů zhlédutí na Youtube… Asi i proto se Dopravní podnik rozhodl změnit Smluvní přepravní podmínky a dneska už můžete cestovat s malým dětským nebo skládacím kolem.