Rožmitál – V Podbrdském muzeu a ve Společenském centru v Rožmitále pod Třemšínem se v sobotu koná od 10 do 16 hodin tradiční jarmark lidových řemesel. Zájemci budou moci nakoupit originální dárky z keramiky, proutí, korálků, textilu, lýka, vosku, ale také domácí dobroty, buchty a koláče, zabijačku, medovinu a další zboží. Nebude chybět tradiční svařené víno v originálním rožmitálském hrnečku. V 15 hodin se ve společenském centru uskuteční křest nových knih regionálních autorů, v 17.15 vystoupí na nádvoří Podbrdského muzea žáci rožmitálské základní školy s programem Půjdem spolu do Betléma a v 17.45 vyjde z nádvoří zvonkový průvod. Pořadatelé proto prosí všechny návštěvníky, aby si přinesli s sebou zvonky, rolničky a jiná cinkátka. V 18 hodin se rozsvítí na náměstí vánoční strom.

Hvožďany – Slavnostní zahájení adventu a rozsvícení stromu ve Hvožďanech se koná v neděli od 16 hodin na návsi.

Milín – Zahájení adventu v Milíně vypukne v sobotu před Kulturním domem od 17.00 hodin. V programu účinkují: Slivičáček – dětský pěvecký soubor, Radost – pěvecký sbor milínských žen, ZUŠ Rožmitál pod Třemšínem z pobočky Milín, Duo Jiří Trnka a Karolína Štěpánková a další. Adventní jarmark začne v 16.30 hodin a k zakoupení budou adventní věnce, vánoční zboží, perníčky a další. Nebude chybět občerstvení.

Jince – Adventní čas v Jincích zahájí v pátek od 18 hodin vystoupení trubačů na náměstí, následovat bude Ježíškova pošta a před tím od 17 hodin v Safari klubu zahrají vánoční představení Zalezlíci.

Příbram – Brány pekelné společně s čertovskou cháskou a Luciferem se otevírají nejen pro hříšníky každý den až do 7. prosince v Příbrami v Mariánské štole. Zde nad návštěvníky převezme ochranu vládce podzemní říše Permon se svými pomocníky Permoníky a poté se společně vydají na pekelný rej a zpátky na pozemský svět za štědrým a dobrosrdečným svatým Mikulášem. Vstupné je v pracovních dnech 100,- Kč za osobu, o sobotách a nedělích a 5.12.2013 a 6.12.2013 120,- Kč za osobu. Představení pro organizace (školy, cestovní kanceláře) se konají ve všedních dnech 18.11 – 6.12.2013. Pro organizace přijímá spolek Prokop objednávky. Představení pro rodiče s dětmi se konají od 30.11.- 7.12.2013. Předprodej vstupenek od pondělí 14.10.2013 každé pondělí a středu od 08:00 – 11:00 hod. a ve čtvrtek od 13:00 – 17:00 hodin v kanceláři Spolku.

Drahenice – Na zámku v Drahenicích nedaleko Březnice pořádají tradiční charitativní předvánoční trh právě tuto sobotu. V 10 hodin nejprve požehná vánočnímu trhu kněz a poté už je připravená dílna pro děti i dospělé s vánoční tématikou.

Láz – Plesová sezona začíná a v Lázu pořádají nimrodi v sobotu Mysliveckou zábavu. Návštěvníci se mohou těšit na kapelu Forte, bohatou zvěřinovou tombolu. Zábava začíná od 20 hodin v Hospůdce U Dubu.

Dobříš – Do Dobříše zavítají v pátek Tata Bojs. Tentokrát si pro posluchače připravili specialitu, totiž akustický koncert. Ten začíná v kulturním domě ve 20:30 hodin. Vstupné je 250 korun.

Březnice – Rozsvícení vánočního stromu v Březnici se koná v neděli v 17 hodin na náměstí. Nebude chybět opět doprovodný program, který začne už v 15.30. Návštěvníci se mohou těšit na vánoční tržiště v bývalé jezuitské koleji a jarmárek v ZUŠ.

Sedlčany – Letos městská knihovna opět vyzvala veřejnost, aby pomohla k vytvoření rekordu v kategorii Nejvíce lidí na jednom místě s andělem. Půjde o trojrozměrné anděly z různých materiálů, s nimiž účastníci projdou už v sobotu na vyzvání branou vyzdobenou sedlčanským výtvarníkem Petrem Sůsou. Prezident pelhřimovské agentury Miroslav Marek v pravidlech soutěže povolil, že nemusí jít jen o anděly z papíru, modelíny, keramiky, perníku, skla, kovu, vánoční ozdobu v této podobě. Pokus o vytvoření rekordu však bude pouze součástí celého odpoledne, které bude oficiálně zahájeno v 15.30 hodin na náměstí.

Mníšek pod Brdy – V sobotu na svátek svatého Ondřeje začíná advent na zámku v Mníšku pod Brdy. Program je tradičně zaměřen na rodiny s dětmi. Děti i rodiče se seznámí s vánočními tradicemi a zvyky a kromě jiného se dozví, jak se v minulosti zdobily vánoční stromečky a jaká je vlastně původní barva adventního věnce.