Brdy - V sobotu 10. června 2017 se od 9.00 do 17.00 hodin v prostoru Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku v bývalém Vojenském újezdu Brdy uskuteční Den pozemního vojska Bahna 2017. Armáda České republiky zde představí široké spektrum činností vojenských profesionálů. Do cvičení Bahna se zapojí přes 1 400 vojenských profesionálů včetně žáků Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO s více než 500 kusy pozemní techniky. Na dynamických a statických ukázkách se budou podílet také příslušníci aktivní zálohy 7. mechanizované brigády a Vojenské policie. Na programu budou i ukázky vojenské historie: Pietní vzpomínka 100 let bitvy u Zborova, Západní fronta 1944 - Falaiská kapsa, Operace Benderovci 1947. Začátek akce je v 10 hodin.

Sedlčany – Turisté ze Sedlčan pořádají společné putování kolem Lužnice. Sraz je v sobotu v 7.40 hodin na vlakovém nádraží v Sedlčanech. Po kolejích dojedou účastníci do Olbramovic a ještě dvakrát budou muset přesedat, než se dostanou na vlakové nádraží v Bechyni. „Na pěší trasu dlouhou 32 kilometrů se vydáme v 10 hodin. Půjdeme krásnou krajinou po břehu Lužnice, řeku přejdeme po Stádleckém řetězovém mostu, v Příběnicích můžeme vidět zbytky hradu, budeme míjet mnoho mlýnů," přiblížila pozvánku předsedkyně sedlčanských turistů Marta Burianová. Také zpět do Sedlčan se poutníci přepraví vlakem. Plánovaný příjezd je přibližně ve 21 hodin.

Kriminalisté vyšetřují nález dvou mrtvých lidí ve Hvožďanech.
Mrtví byli syn s matkou, jde zřejmě o vraždu a sebevraždu

Rožmitál – Tradiční a turisty oblíbený pochod Třemšínskými hvozdy se uskuteční v sobotu. Start je jako vždy na stadionu v Rožmitále od 7 do 10 hodin, cíl bude tamtéž. Organizátoři připravili pro účastníky trasy o různé délce a náročnosti. V Třemšínské boudě pod vrcholem Třemšína bude opět zajištěno občerstvení.

Sedlčany - Patnácté narozeniny oslaví v letošním roce Sedlčany fest. A slavit se bude v sobotu v přírodním areálu Na Zahrádkách nedaleko známé kotliny ve velkém stylu. Mnohé naznačují již názvy vystupujících kapel, tedy Visací zámek, Krucipüsk, Lola, Traktor, Proximity, Ovoce, Komunál, Ozzy Osbourne revival, A bude hůř. Celá akce začne ve 12. hodin a potrvá do dvou do rána.

Březnice – Již sedmý ročník akce Chyťte vlny aneb Neckiáda na Vlčavě připravil Kulturní gang Březnice za podpory radnice na sobotu 10. června. Bohatý program na souši i ve vodě začíná na říčce Vlčavě, starém kluzišti a v jeho okolí ve 14.30 hodin. Večer pak bude následovat klasická bigbeatová tancovačka, kdy na kluzišti zahrají kapely Brutus a The Metuzalém. I letos je hlavním bodem programu přehlídka originálních a vtipných plavidel. Zapojit se může úplně každý, stačí k tomu postavit jakékoli plavidlo, kdy se fantazii meze nekladou. Jedinou podmínkou je, že nesmí být motorové. V soutěži nejde o výkon, hodnotit se bude zejména originalita, celkový dojem, vtipnost, šarm a nadšení posádky.

Brzina – Zábavný a poučný den na rodinné farmě mohou prožít děti i dospělí. Rodina Kunclova společně s asociací soukromých zemědělců a obcí Svatý Jan pořádají v Brzině na Sedlčansku v sobotu Selskou pouť ve mlýně. Začíná v 10.30 hodin ekumenickou bohoslužbou v kapličce, kterou nechali před několika lety Kunclovi zhotovit na své náklady. Blízko Kunclova mlýna bude řada stanovišť. Ochrana fauny ČR na některých z nich zajistí pro děti hravé soutěže. Zájemci se mohou povozit na ponících nebo absolvovat jízdu v kočáru, spuštěno bude mlýnské kolo, diváky pobavi ve dvou vstupech od 13 a od 15 hodin pohádková vystoupení skupiny MyšMaš, ve 14 hodin program zpestří ukázka latinskoamerických tanců. Připravena jsou různá překvapení.

Kateřina Neumannová.
Na Dni sportu v Příbrami se představí i známí sportovci

Vysoká u Příbramě – Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě v sobotu večer zaplní hudba a zpěv v rámci Muzejní noci. Návštěvníky uvítá slavnostně nasvícený zámecký park i otevřená zahradní kavárna. Večerní program, který začíná v 18 hodin a končí ve 22.30 hodin, zahrnuje flétnové vystoupení plzeňské konzervatoře, pěvců z Prahy, vystoupení žáků a učitelů Základní umělecké školy Březnice, od 15.30 do 17 hodin zde vystoupí i Příbramská filharmonie. Muzejní noc je součástí oslav 650. výročí založení obce.

Sedlčany – Noc kostelů, která se koná v pátek, bude vhodnou příležitostí, kdy si budou moci prohlédnout lidé, kteří běžně na bohoslužby nechodí, v sedlčanském kostele vzácnou středověkou fresku Klanění Tří králů. Kostel sv. Martina bude otevřen od 15.30 do 23 hodin. První program nazvaný Detektiv v kostele je určen dětem, od 19.10 hodin je připravena komentovaná prohlídka kostela i fresek. Od 17 do 20 hodin mohou zájemci vystoupat na věž a prohlédnout si Sedlčany z výšky. Zazní také chrámová hudba a noční troubení trubačů. Duši Sedlčan přiblíží fotovýstava.

Petrovice – Divadelní ochotníci z Petrovic pořádají pro děti cestu pohádkovým lesem. Koná se tuto neděli od 13.30 hodin, kdy je start na místním hřišti. Cesta se uzavře v 15.30 a startovné je 40 korun.

Zelenina. Ilustrační foto.
Biozemědělství se stává hitem, má ale i mnoho odpůrců

Příbram – Obdivovatelé podzemí se mohou těšit na nevšední zážitek. V komoře vodního kola v dole Drkolnov vystoupí v sobotu v 18 hodin ženský sbor Arytmie Praha a smíšený sbor Gambale. Vstupné je 40 korun a předprodej vstupenek se koná v pokladně dolu Vojtěch. Pracovníci muzea informují, že zbývá několik posledních volných míst.