Drážkov – O lidské sexualitě na prahu třetího tisíciletí přijede v sobotu pobesedovat do Váchova špejcharu v Drážkově na Sedlčansku známý sexuolog Radim Uzel. Pořad začíná v 17 hodin.

PříbramZávěrečný koncert Příbramského kulturního léta se uskuteční v neděli od 17 hodin na náměstí TGM Vystoupí školní soubory a sólisté ZUŠ A. Dvořáka Příbram, skupina Roofers ze ZUŠ Příbram nám. TGM, Collegium Fiddle Dolce a proběhne také křest a promítání DVD Příbram 800 let.

Sedlčany – Dort v podobě fotbalového hřiště bude v sobotu na stadionu Tatranu Sedlčany odměnou pro vítězný tým. Od 13 hodin o tuto dobrotu začne na zeleném trávníku boj. Amatérské fotbalové klání čtenářů, kteří nastoupí proti spisovatelům a ilustrátorům, se uskuteční již podvanácté. Vyvrcholí tak další ročník dlouhodobé soutěže Čtenářská liga. Akci pořádají sedlčanské knihovnice a jak upozorňují, bude spojena s autogramiádou. „Do hry se letos zapojí čarodějnice Zubejda, která u nás bude celé září, než odcestuje zase do dalšího města," avizuje a doplňuje pozvánku na sobotní mač ředitelka knihovny Blanka Tauberová. Účast opět potvrdil známý spisovatel Michal Viewegh, který se do Sedlčan těší. Přijede i nakladatel Stanislav Juhaňák a u míče by se měl objevit i spisovatel Miloš Kratochvíl.

Sedlčany – Klub Velká Kobra Sedlčany připravil na sobotu odpoledne plné her a soutěží s názvem Putování za pohádkou. „Jde o akci vhodnou pro děti do devíti let. Pohádková trasa bude začínat na hřišti Na Potůčku od 14 do 15 hodin. Jde o krátkou procházku plnou překvapení. O její oblíbenosti svědčí to, že pořádáme již dvacátý ročník," uvedl k pozvánce za pořadatele Jaroslav Repetný.

Dobříš – Weikhard (či vikard) Colloredo-Mannsfeld, hrabě, který se narodil v roce 1914, vlastnil před druhou světovou válkou zámek a velkostatek v Dobříši. V době existenčního ohrožení československého státu se veřejně postavil na jeho podporu. Stejně jako desítky dalších představitelů české šlechty. Jejich osudy přibližuje nová výstava Ve znamení tří deklarací na zámku Dobříš. Jednotné vstupné na výstavu do Galerie JCM na zámku Dobříš je 40 Kč. Přístupná je denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin.

SedlčanyNa kouzelném paloučku je název dětské loutkové revue, kterou v neděli 18. září hostí sedlčanský Kulturní dům Josefa Suka. Od 15 hodin ji sehraje loutkoherecká skupina Loudadlo, které spolupracuje s Českou televizí. Vstupenky za 80 korun je možné si zakoupit v předprodeji na radnici, přes internet nebo před začátkem představení v místě konání.

Příbram – Už tuto sobotu od 12 do 24 hodin se v příbramském Junior klubu uskuteční festival místních beatových a rockových kapel za podpory Města Příbram a sponzorů v rámci oslav Příbram 800 let. Jeho cílem je dostat do jednoho koncertu průřez místní minulou i současnou scénou, hosty z Dobříše, Sedlčan a Rožmitálu pod Třemšínem. Měst, jejichž beatové a rockové podhoubí se s místním historicky doplňuje a prolíná.