„Program festivalu United Islands představí ty nezajímavější objevy nejen z evropské hudební scény a vrací se tak ke svým kořenům. V programu najdete mnoho zahraničních interpretů, kteří se představují na světových festivalech pro vycházející hudební talenty jako například britský The Great Escape nebo holandský Eurosonic. Věříme, že domácí publikum nadchnou stejně jako to mezinárodní, " říká Barbora Šubrtová, programová ředitelka festivalu.

Chybět nebude ani doprovodný program 

Jádrem programu jsou tentokrát portugalští, k tanci provokující Throes + The Shine, speciální set známých pražských optimistů The Tap Tap, svižné i zasněné kytary rakouských Farewell Dear Ghost, originální spojení jazzu a popu, které přiveze z Izraele Tamir Grinberg, stále stoupající hvězdu mezi českými písničkáři, čerstvého držitele dvou ocenění Anděl, objev letošního roku Thoma Artwaye, nebo křehká a okouzlující downtempa rumunských Next Ex.

Spolu s nimi se ale opět představí i několik desítek dalších, vycházejících i už osvědčených jmen domácí i evropské produkce. A chybět nebude ani bohatý doprovodný program. Hrát se bude přímo na Karlínském náměstí, v sousedství známého kostela svatého Cyrila a Metoděje, poblíž stanice metra Křižíkova, v Kaizlových sadech, v zahradě sídla Českého rozhlasu Regina DAB Praha a na Rohanském ostrově, kde budou scény ČT Art Stage a Radia 1. Jednotlivé scény budou propojeny korzy se stánky a dalšími aktivitami, které oživí prostor čtvrti, dnes poněkud neprávem považované především za úřednickou.

Hlavní program začne v pátek

Festivalové dění bude propojené s oslavami, které pořádá spolek Karlín 200. Připomínají, že dnešní městská čtvrť byla založena 23. června 1817, kdy císař František I. potvrdil vznik prvního pražského předměstí, nazvaného na počest jeho choti Karoliny Augusty: Karolinenthal.

Hlavní program karlínských oslav započne v pátek 23. 6. 2017 v 15 hodin, kdy bude uložena časová schránka pro další generace. Sobota 24. 6. 2017 pak nabídne od 13 hodin program pro děti a jejich rodiče, koncert v kostele Cyrila a Metoděje, divadelní a hudební výstupy, řemeslný workshop, přehlídku historických vozů Praga montovaných v Karlíně, narozeninovou sousedskou tabuli a další překvapení. V 15 hodin vyrazí slavnostní průvod z Karlínského náměstí, který otevře sobotní program United Islands of Prague 2017.

Na Rohanském ostrově vznikne obraz 

Stejně jako v předchozích letech bude víkendu předcházet 22. června Klubová noc, která na pódiích klubů Futurum, Rock Café, Jazz Dock, 007 Strahov, Paláce Akropolis, Potrvá a řady dalších představí především čerstvá jména a objevy tuzemské scény.

Doprovodný program tentokrát ponese název United Continents. V pohybové sekci si návštěvníci budou moci vyzkoušet sporty jednotlivých kontinentů - například africkou mancalu, asijskou obdobu nohejbalu sepak takraw, americký softball, čínské jianzi, portugalskou obdobu petanque zvanou jogo de malha nebo australský kriket. Ve spolupráci s Památníkem ticha vznikne na Rohanském ostrově obraz z bubnů-kachonů „Carton Cajon", který pozve návštěvníky na alternativní scénu na nádraží Bubny. Obraz se následně promění v nástroje rytmického happeningu, ve kterém si zahrají návštěvníci vedle profesionálních muzikantů.

Člověk v tísni oslaví své narozeniny

Na „Náměstíčku neziskových organizací" budou k dispozici stánky těch, kteří se věnují tématům lidských práv, sociální problematice, vzdělávání a pomoci handicapovaným. Element crew zase nabídne workshopy s výukou break dance, lokking, poping a dalších tanců. Festival bude mít i svou odpočinkovou zónu, pestrý program pro děti a servis pro jejich maminky.

V rámci festivalu oslaví své "narozeniny" i jedna z nejznámějších humanitárních organizací u nás. „Člověk v tísni slaví nejen výročí 25 let, ale oslavuje především všechny, kteří pomáhají druhým. Ceníme si všech dárců a štědrých lidí a moc jim děkujeme, že spolu s námi mění svět k lepšímu. Chceme zdůraznit, že pomoc jakéhokoliv druhu - třeba i jen to, že pomůžete někomu s těžkou taškou do schodů – má smysl. Chceme, aby naše výročí patřilo všem štědrým lidem," říká Tomáš Vyhnálek z Člověka v tísni.

Festival obdržel mezinárodní ocenění 

Festival United Islands of Prague přináší oživení pražskému kulturnímu životu, přispívá k pověsti Prahy jako jednoho z předních kulturních měst střední Evropy. Z rozhodnutí rady Magistrátu hl. Města Prahy se stal jednou ze sedmi nejvýznamějších pražských akcí roku 2017.

Díky své jedinečné dramaturgii spojující tradiční a současnou hudbou z celé Evropy, obdržel festival v letošním roce mezinárodní ocenění EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe pro roky 2017- 2018.

Hlavní město zařadilo festival mezi sedm významných akcí

Letos se koná za podpory Magistátu hlavního města Prahy, MČ Praha 1, MČ Praha 5, MČ Praha 6 a MČ Praha 8. „Festival United Islands of Prague na začátku letního období již tradičně obohacuje pražskou hudební, respektive kulturní scénu. Za dobu svého trvání „Spojené ostrovy" potvrdily svým programem i rozsahem, že patří k největším pražským festivalovým akcím tohoto druhu.

I vzhledem k tomuto je hl. město Praha zařadilo mezi sedm významných akcí, které se těší významné a kontinuální podpoře města. Jsem si jist, že i letos jsou tři festivalové dny dostatečně dlouhé a nabité, aby si každý návštěvník vybral jemu blízký žánr či interprety, ale zároveň si užil i krásu červnové Prahy" uvedl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a národnostní menšiny.

Festival je pod záštitou primátorky

„Jsem velice ráda, že se letošní festival United Islands of Prague bude konat na Praze 8 v Karlíně. Kdy se během jednoho víkendu rozezní Karlín hudbou všech žánrů a stylů, a současně oslaví své 200. narozeniny," říká Jana Solomonová, radní MČ Prahy 8 pro kulturu, sport, volný čas a seniory.

Festival je pod záštitou primátorky HMP Adriany Krnáčové, radního pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a národnostní menšiny Jana Wolfa, náměstka primátorky Petra Dolínka a Jany Solomonové, radní MČ Praha 8 pro kulturu, sport, volný čas a seniory. Generálním mediálním partnerem je Česká televize a hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas. Mediálními partnery jsou Radio 1, Radio Beat, Deník a Headliner.