VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Dobříši pořádají první rybí festival. Představí se i přední kuchařští mistři

Dobříš – O tom, že české rybníkářství není pouze o kaprovi a jeho smažené podobě na štědrovečerním stole, vědí své provozovatelé dobříšských sádek.V sobotu 18. dubna chystají jednodenní gastronomický festival, kde o tom přesvědčí i širokou veřejnost.

9.4.2015
SDÍLEJ:

Ryby ilustrační fotoFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Dobříšské sádky byly vybudovány v minulém století a po mnoho let je provozoval národní podnik Státní rybářství. Po restitucích byly sádky v devadesátých letech vráceny do vlastnictví Jerome Colloredo-Mannsfelda, který zde v minulých třech letech provedl rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci.

Součástí dnešních sádek je tak i podniková prodejna s celoročním prodejem živých ryb a polotovarů ke kuchařskému využití. "Moderní zrekonstruovaný areál našich sádek si mohou prohlédnout návštěvníci prvního dobříšského rybího festivalu. Nabídneme jim také nové informace o zpracování ryb jakožto velmi zdravého a chutného masa, které má mít pevné místo v našem jídelníčku po celý rok," sděluje ředitel společnosti Colloredo-Mannsfeld Michal Pernica. Téměř všechny druhy ryb, které na sádkách v Dobříši chovají, si účastníci sobotní akce budou moci také zakoupit.

K iniciování prvního rybího festivalu přiměly pořadatele mimo jiné pozitivní ohlasy na tradiční letní akci Rybí hody, která se pravidelně koná na zámku Dobříš.
„Rybí hody se budou konat i nadále. Na druhou stranu si ale říkáme, že ryby patří primárně na sádky, a ne na zámek. Na rybím festivalu představíme ukázky vlastní produkce a veřejnost seznámíme také s fungováním rybniční správy," sděluje Pernica.

Zvány jsou podle jeho slov celé rodiny s dětmi, pro které je připraven doprovodný zábavný program jako malování na obličej či dětský ráj s prolézačkami, hry a atrakce. „U rodičů s dětmi navíc vidíme největší potenciál v častějším začlenění sladkovodní ryby do jídelníčku. Na akci sami uvidí, a také okusí, že dobře udělaná ryba může směle konkurovat i oblíbeným, ale ne zcela zdravým jídlům z fast foodu," říká ředitel.

O tom, jak správně, snadno a chutně rybí maso zpracovat, seznámí účastníky festivalu přední osobnosti české „kuchařské scény". Hlavními hvězdami celodenního programu budou dva kuchaři, Radek Šubrt známý z televizního pořadu Master Chef a Václav Čermák, spolupracovník Zdeňka Pohlreicha.

Návštěvníkům názorně předvedou techniky filetování, grilování či uzení ryb. Všechny rybí pokrmy budou návštěvníci moci ochutnat. Kromě kuchařů a rybářů se v programu představí také zástupci dalších regionálních firem zaměřených na gastronomii. Podle Michala Pernici představí svoje produkty například domácí pivovary nebo řezníci. Místní restaurace pak svedou soutěžní klání o nejlepší menu z ryb.

„Mysleli jsme na všechny, tak snad si každý přijde na své. Melodický nádech celodenní rybí akci dodá navíc hudební skupina Rhytmic," dodává Michal Pernica. M. Rozšafná

Autor: Redakce

9.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Ilustrační foto

Okresní fotbal na Příbramsku ožívá pohárem

Povodeň 2002: V Sedlčanech se škody vyšplhaly na desítky milionů

Sedlčany - Vzpomínky na události před patnácti lety pro Sedlčanské nejsou vůbec příjemné. Povodeň v roce 2002 zaplavila část města. V tom roce byly tenisové kurty těsně před dokončením a před předáním. Naráz se ocitly úplně pod vodou. Na povodeň doplatila celá údolní niva od zahradnictví v Nádražní ulici, které bylo úplně vyplavené. Stejně tak tristní pohled byl na areál chovatelů, objekt stavební firmy, na uhelné sklady. Zatopený byl Kovošrot, u něhož se utrhla a odplavala lávka přes Mastník.   

Štrůdl vás provede erotickou komunikací i uměním zevlingu

Praha - Tomáš Klus, Suvereno, Daniel Nekonečný, Filip Říha nebo sexuoložka Gaia Poupětová  provedou prvními narozeninami akce zvané Štrůdl. Oslavy doprovázené workshopy a hudbou se budou konat na střeše galerie Vanguard v Praze. Ty se uskuteční v neděli 20. srpna od patnácti hodin.

Podvodníci zkoušejí na seniory nový trik s dveřmi

Příbram – Policie varuje především starší lidi, aby si dali pozor na podvodníky. Ti přišli s novým trikem. Policii jsou známy už dva případy ze srpna, kdy v Příbrami navštívili seniory muži, kteří uvedli, že jdou vyměnit staré dveře za nové bezpečnostní.

Hledáme redaktora/ku sportu pro Příbramský deník

Příbram  - Zajímáte se o sportovní dění? Baví vás psát, fotit či natáčet krátká videa? Přidejte se k nám! 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení