„Jedná se o největší a nejslavnější českou hornickou pouť, kterou doprovázejí různá vystoupení, kostýmované průvody, dobové scénky, pouťové atrakce a staročeské trhy. Počátky pouti sahají hluboko do minulosti, kdy příbramští havíři oslavovali svého patrona sv. Prokopa," připomněl ředitel hornického muzea Josef Velfl.

Zhruba třicet lidí bez domova nebo v nouzi bude moci přijít pro pomoc a radu do nového centra na Rynečku v Příbrami. Slavnostní otevření se uskutečnilo v pondělí dopoledne.
Bezpečno? Kamery by musely být všude

Tradice pouti byla obnovena v roce 1990 a dnes se jí účastní horníci a hutníci nejenom z České republiky, ale též zástupci partnerských báňských měst, hornických spolků a těžařských organizací z dalších zemí Evropy. V letošním roce si navíc připomínáme 120. výročí povýšení Březových Hor na královské horní město císařem Františkem Josefem I.

Tomu bude také věnován program, který začne v neděli ve 14 hodin na nádvoří Ševčinského dolu, dříve šachty Císaře Františka Josefa I. fanfárami Souboru svatohorských trubačů. Následně vystoupí Malé svatohorské divadélko Gymnázia pod Svatou Horou se scénou návštěvy císaře Františka Josefa I. a jeho doprovodu na této šachtě.

„Zpřístupněna bude další část historického podzemí zdejších dolů, a to Ševčinská dopravní štola, původně rovněž pojmenovaná na počest císaře Františka Josefa I., s možností jízdy důlním vláčkem do jejího nitra," láká do podzemí Josef Velfl.

Ilustrační foto
Ahoj! Před plavbou míří vodáci do půjčoven

Další novinkou bude výstava modelů historických dolů. Vstupné do expozic muzea je jednu korunu.