Průvod v čele se zástupci Českomoravského slovanského svazu, Župy baráčníků, petrovické radnice a občanů regionu sem dorazil z nedaleké Žemličkovy Lhoty. Po zaznění české hymny se slova ujalo několik řečníků.

Petrovický starosta Petr Štěpánek poukázal na to, že z lásky k pravdě šla s podobnou odvahou jako Hus na smrt také osobnost našich novodobých dějin. Citoval slova: „Jdu s hlavou vztyčenou – musí se umět i prohrát. To není hanba. I nepřítel nepozbyde úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, a co je jiného život, než boj… Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte tu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám." Štěpánek tak připomněl Miladu Horákovou a komunisty vykonstuovaný proces v padesátých letech. U Husovy kazatelny v krásné scenérii rozkvetlých stromů a kobercem pampelišek zněly pravdy aktuální i po šesti stoletích.

„Kdyby dneska Hus žil, tak možná, že by jej dnešní lidé neupálili, ale zdiskreditovali, protože společnost je nemocná. A ti, kdož by ji měli léčit, tak tuto nemoc hýčkají. Takže Husův odkaz je také v tom, že se nacházíme v podobné situaci jako před šesti stoletími. V té době, když byla nemocná církev, byla nemocná společnost. Dnes je to trochu obráceně – nemocná je společnost a bohužel církev s ní," poznamenal Petr Synek, generální ředitel Českomoravského slovanského svazu. Marie Břeňová