Co budou vojáci napoleonské armády předvádět?
Rádi bychom návštěvníkům přiblížili, jak to mohlo vypadat, když se na vesnici před více než 200 lety zastavila vojenská jednotka na kvartýr, tedy když se ubytovali buď ve vlastních stanech, nebo častěji přímo v chalupách a stodolách.

Byla tato přítomnost vojáků obyvateli vítána?
To bych neřekla, nikomu nebylo příjemné mít v domě cizí muže, panovaly obavy z krádeží, odlákání mladých dívek a nezřídka se stávalo, že rodina musela vojáka na své náklady i živit. Na druhou stranu přinášeli do rutinního života vesnice jisté rozptýlení a možnost přivýdělku spravováním oděvů nebo praním prádla.

Objekt bývalého dobříšského kina v současné době využívá klub Biják.
Nová podoba bývalého dobříšského kina? Projektanti představí v pondělí návrhy

Co vojáci dělali, když nebojovali?
Odpočívali, dávali si do pořádku výstroj, účastnili se výcviku a hlídkovali. Volné chvíle si krátili hrou v kostky, kartami, popíjením a dýmkou. Proto jsme připravili možnost zahrát si dobové karetní hry, prohlédnout sbírku dýmek a vyzkoušet, jak se zapalovaly pomocí křesadel.

Budou ve skanzenu i tolik oblíbená tradiční řemesla?
Ano, tentokrát jsme vybrali ty řemeslníky, jejichž činnost nějakým způsobem s armádou souvisí, a tak bude k vidění odlévání cínových knoflíků, výroba souprav na čištění zbraní, tradiční způsob vaření piva a mistr perníkář bude péct voňavé koníky a vojáčky.

Skupina Divokej Bill.
Tipy na víkend: na koncert nebo za vojáky do skanzenu, vyberte si

.
Zaujme program i někoho jiného než příznivce vojenské historie?
Věřím, že ani ženy a dívky se u nás nebudou nudit, kromě zbraní se budeme věnovat i odívání, praní a řeč přijde také na vaření nebo péči o děti. Malí návštěvníci se zabaví u dobových her a hraček, caparti si pochovají panenku z polínka nebo povozí dřevěného koníka, větší děti si mohou zahrát čáru nebo drápky.


Program Vojáci na vsi bude potrvá od 10 do 17 hodin souběžně s klasickými prohlídkami areálu.