Zastupitelstvo města na svém posledním zasedání mimo jiné schválilo prodej tří budov v areálu bývalých kasáren na Zdaboři. Město pro tyto budovy nemělo využití, proto je přiřadilo k tzv. zbytnému majetku a tudíž je nabídlo k prodeji. Okolnostmi prodeje v tuto chvíli nechceme komentovat, spíše se chceme zamyslet nad alternativním způsobem využití těchto budov.

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) poskytuje od podzimu 2011 výhodné úvěry na výstavbu nájemních bytů. Úvěry jsou poskytovány právnickým a fyzickým osobám včetně měst a obcí a to jak na výstavbu nájemních bytů v nových bytových domech, tak i na takové stavební změny existujících staveb, ze kterých vzniknou nájemní byty.

Výstavba nájemního bydlení je určena pro dvě cílové skupiny – v první jsou senioři nad 70 let, osoby se zdravotním postižením, osoby s nízkými příjmy a osoby, které v důsledku živelní pohromy byly připraveny o bydlení. Ve druhé skupině jsou jakékoli fyzické osoby. Úvěr je poskytován ve výši maximálně 70 % výdajů, splatnost může být sjednána až na dobu 30 let. Výše úrokové sazby je pak stanovena v závislosti na výběru cílové skupiny. Investor, který se rozhodne byty pronajímat prvé cílové skupině, může získat úvěr s výhodnější úrokovou sazbou.

Pokud by tedy zastupitelé přistoupili na návrh TOP09 a odložili prodej budov, mohlo město provést analýzu využití těchto budov. Na základě výsledků této analýzy pak mohla Příbram vybudovat za výhodných podmínek nájemní byty pro cílovou skupinu, jejíž potřeba není v tomto směru v našem městě dostatečně pokryta.

Jan Cikler a Václav Švenda, zastupitelé TOP 09