Neobsahuje klasický literární žánr, ale něco cennějšího: vyjádření a přání do budoucnosti samostatného českého národa osobnostmi,které sice žily v době vlády Rakousko-Uherska, ale jejich postoje dlouhodobě obhajovaly práva Čechů na samostatnost.

Mnohá z těchto jmen už současné generaci nic neříkají. Nedávno jsem se v jedné televizní soutěži přesvědčila, že jsou i takoví, kterým nic neříká ani samotné datum…

Při vzpomínkách na předčítání si uvědomuji nadšení v hlase mého táty. A právě jeho nasazení se natrvalo přeneslo i do našeho myšlení. Uvědomění si od dětských let existenci vlastenectví mělo svou hodnotu a má ji dodnes, kdy se toto slovo vytrácí z učebnic i ze slovníků.

Nebudu citovat nikoho z vybrané padesátky významných jmen začátků 20.století, jejich jména zveřejnit považuji za povinnost. Ta jména by nás měla oslovit a neměli bychom je zapomenout!

Tady jsou někteří z nich:
F. Bílek, O. Březina, K. M. Čapek-Chod, E. Destinová, F. Drtina, V. Dyk, J. B. Foerster, G. Habermann, A.Heyduk, L. Janáček, A. Jirásek, K. Kramář, J. S. Machar,J. Pekař, K.V. Rais, A. Sedláček, A. Sova,J. Suk, L. Šaloun, M. Švabinský,V. Šrobár, J.Thomayer, J. Zahradník – elita, která se nikdy nezpronevěřila svému češství.

Dovolte mi na závěr svého „zamyšlení" ocitovat tři věty z úvodníku uvedené knihy, protože jsou aktuální i dnes:

Hlavní úloha všech našich politiků, básníků, novinářů i umělců, učitelů i všech ostatních osvětových pracovníků je jedna: Udržet oheň a odvahu! Této úloze vedoucích musí poctivě a věrně odpovídat i vůle všech ostatních členů národa. A my všichni společně si vybojovaným vítězstvím musíme dokázat vytvořit opravdu demokratickou zemi dokonalé spravedlnosti.
Tehdy se to na 20 let podařilo!

Eva Číhalová, rodačka z Březových Hor, bývalá učitelka a zastupitelka