Historie basketbalu v Příbrami sahá do šedesátých let, kdy vznikl první tým, jehož strůjcem byl Zdeněk Hurtig. Tehdejší mužstvo mělo sídlo ve Sportovní hale, ale během následujících desítek let ho několikrát změnilo. „Nejlepším zázemím pro nás byla vždycky sportovní hala u plaveckého bazénu. Bohužel, po její rekonstrukci jsme se museli smířit s tím, že v ní prostě nejsou koše. Nejvíc sezon se tak odehrálo v tělocvičně bývalého SOU RD Příbram, pod jehož jménem náš tým v osmdesátých a devadesátých letech i hrál,“ přibližuje bývalý hráč a současný trenér Michal Vošahlík.
Pokračovatelem basketbalové tradice v Příbrami byl Zdeněk Kolda starší, který později navázal na Hurtigovu práci a jako trenér vedl tým, jenž hrál vždy na špici krajského přeboru. „Právě šedesátá, sedmdesátá a především osmdesátá léta, kdy mužstvo vedli pánové Hurtig a Kolda, jsou zapsána v historii klubu zlatým písmem,“ potvrzuje Vošahlík to, že basketbalový tým byl tehdy velmi úspěšný.

Pavel Francouz v české brance v semifinále olympijských her v Pchjongčchangu.
Češi propadli hokejovému nadšení a vzpomínali na Nagano

Jeho tahouny bylo v té době několik mládežnických reprezentantů, které příbramský klub sám vychoval. „Například v sedmdesátých letech byli v širším výběru dorostenecké reprezentace Luboš Lázna, Zdeněk Kolda mladší nebo Miroslav Vošahlík,“ vyjmenovává současný trenér A týmu.
Mužstvo se dokonce pokoušelo probojovat do tehdejší národní ligy, bylo to v roce 1988. „Bohužel tehdejší hráči mužského družstva smolně neuspěli,“ konstatuje Michal Vošahlík.
Jedenáct let po jednom z největších úspěchů přišel nejhorší moment v historie klubu, který se vlivem několika faktorů rozpadl a přestal fungovat. „Období mezi lety 1999 – 2001 bylo vůbec nejhorší. Naštěstí se nám podařilo chod obnovit,“ vzpomíná Michal Vošahlík.
Činnost oddílu se podařilo obnovit zásluhou jeho bratra Jana, který se zaměřil na práci s mládeží.

Jan Tománek dosáhl na Jizerské 50 osobního rekordu. Magickou hranici 5 hodin ale nepřekonal.
Tománkovi se cíl splnit nepodařilo, přesto zajel Jizerskou padesátku v osobáku

Opět se podařilo vychovat několik talentů, které nakoukly i do vyšších soutěží. „Jednu sezonu v dresu Vyšehradu odehrál Jan Starka a ještě před ním přestoupil do Sparty František Novotný. Zajímavostí rovněž je, že basketbalu se věnoval i Martin Macík, který nedávno uspěl na Rally Dakar,“ zmínil Michal Vošahlík známé tváře, které prošly klubem.
Sázka na práci s mládeží, se příbramským trenérům vyplatila i po výsledkové stránce. „Postup a jedna sezona v Juniorské lize, je v novodobé historii našeho basketu jednoznačně největším úspěchem,“ podotýká kouč příbramského týmu.
Právě úspěšná parta juniorů, tvořena například Matějem Velebilem, Vojtěch Urešem nebo Vojtěchem Klaudym, doplněna o navrátilce Jana Starku, je základem současného A týmu, který v letošní sezoně dosahuje výborných výsledků. Přestože oddíl nemá hlavního sponzora a většinu potřeb financuje z vlastních zdrojů, srdnatě bojuje se silnějšími soupeři a po základní části je na skvělém čtvrtém místě Středočeské basketbalové ligy.
„Jsme na pozici, kterou jsme si přáli, nyní je naším cílem postup přes Mělník a v případném semifinále se uvidí,“ prozradil plány kapitán Matěj Velebil.
Basketbalisté tak mají smělé plány.
Naplní je?

Basketbalový koš. Ilustrační foto
Košíkáři si zajistili TOP 4
Futsal. Ilustrační foto.
Kam za sportem: V Příbrami se představí hvězdný Pavel Miloš