„Naše skupina měla osm členů, dneska čítá patnáct lidí. Závodit jsme začali na popud mé sestry Pavly Popovičové, která již měla za sebou závod Spartan Race Sprint v Liberci, a která vlastně může za vznik týmu,“ říká jeden z leaderů party Ladislav Novotný, ale jedním dechem dodává, že jejich skupina vlastně žádného velitele nemá.
„Spíš to tak vyplynulo ze situace. Jsem hecíř a tak nějak mi záleží na výkonech druhých. Občas vedu tréninky, když čas dovolí, ale není to tak, že by byl někdo šéfem. Na všem se domlouváme společně, sám bych to nestíhal a ani nemůžu, a tak třeba teď mi pomáhá Jirka Kubiš s koučováním holek. Jinak trénujeme dost individuálně. Přeci jen máme každý svoje starosti,“ dodává.

V Čechách i za hranice

Team Faith Příbram jezdí po stále populárnějších překážkových závodech Spartan Race, a to jak v České republice, tak na Slovensku, Polsku, ale nebrání se ani jiným závodům, které se v současné době pořádají. „Ještě se nestalo, že by nás jelo vysloveně málo na závody. V tomhle to u nás klape perfektně. Když závodíte v týmu, má to své kouzlo. Jeden druhého povzbuzuje a závod si skvěle užijete. Pokud jedou i členové rodin, to kouzlo je o dost větší. A pokud má někdo malé děti, snažíme se je zapojovat do dětských závodů taky. Přeci jen díky naší době toho pohybu mají děti stále méně, než jak to bylo za nás,“ prozrazuje Ladislav Novotný.

Ilustrační foto.
Výsledky okresních fotbalových soutěží - 3. kolo

Společně se zlepšují

V příbramské skupině vytrvalců jsou jak muži, tak ženy.

Například při letošních závodech ve slovenské Valčianské Dolině zaběhla část týmu nejtěžší dostupný závod u nás, a to Spartan Race Ultra Beast s více jak 42 km – konečných 48 km a 60 překážkami. Druhá část zaběhla více než perfektně menší závod Spartan Race Sprint a týmově v závodě skončili na 9. místě z 61 týmů. „Všichni se neustále zlepšujeme a když pak zdoláte delší trať nebo překonáte překážku, kterou jste do té doby nikdy neudělali, má z toho radost celý tým,“ říká Ladislav Novotný. „Nyní se připravujeme do Liberce na Spartan Race Beast, závod kolem 27 km, ale pro našeho největšího běžce Dušana Brůčka to nebude problém. Ten toho z nás naběhal nejvíc a nejvíc odzávodil individuálně v běžeckých závodech,“ dodává Novotný.

Přilákat děti k pohybu

„V tuto chvíli bychom chtěli činnost týmu dostat do většího povědomí veřejnosti. Hlavně mezi rodiče, aby své děti přivedli k pohybu. Osobně o žádnou propagaci nestojím. Závodím rád a budu to dělat ať už se o mě bude psát nebo ne. Ale chtěli bychom, aby rodiče věděli, že je tu možnost zapojit jejich děti, odtrhnout je od počítačů a něco je naučit,“ dodává Novotný.

Team Faith Příbram se letos spojil s Nadací Kapka Naděje a pro širokou veřejnost uspořádal víkendové cvičení, např. TRX, Fitbox a Spinnig, pod vedením Pavly Popovičové s tím, že vstupné a dobrovolný příspěvek byl věnován právě na pomoc dětem z Nadace Kapky Naděje.

Svou činnost Team Faith Příbram představil na nedávném Dětském dnu na Adventure Golfu u Milína a veřejnosti se chce prezentovat i nadále. „Byla to pro nás první příležitost se ukázat. Dětí nepřišlo moc, ale vyzkoušeli jsme si naše možnosti a určitě v tom chceme pokračovat. Někdo přišel s novými nápady, které bychom rádi zrealizovali příště,“ potvrdil Ladislav Novotný. Pokud byste se chtěli k týmu Faith připojit, pak určitě neváhejte a přijďte na workoutové hřiště v Příbrami.

Jan Tománek při přípravě na MS Ironman 70.3 v americkém městě Chattanooga.
Tománek odletěl do Ameriky pro titul mistra světa