Je Ironman v Zell am See nejextrémnějším závodem, který jste si mohl vybrat?
Půlka v Zell dopředu nevypadala jako něco zcela extrémního. Kombinace těchto délek jednotlivých disciplín je sice vždy testem fyzické připravenosti a kondice, ale extrémní závod z této akce udělalo zejména počasí. Vytrvalý déšť, teplota jezera šestnáct stupňů, v nejvyšším bodě závodu teplota pod deset stupňů… Tyto podmínky pro mě představovaly ten největší test psychické i fyzické odolnosti.

Závodu 70.3 Ironman jste se zúčastnil už loni, máte tedy možnost srovnávat. Který byl obtížnější, v čem byly závody jiné?
Loni jsem si odbyl svou premiéru na 70.3 Ironmanu na Lanzarote, kde se dalo také hovořit o extrému. Čekal nás tam téměř 2000 hm výstup během cyklistiky a teplota čtyřicet stupňů. Ale Zell považuji za daleko náročnější výzvu.

Podle vašeho vyprávění, to byl opravdu náročný závod. Uvažujete o tom, že se za rok do Zell am See vrátíte?
Pokud se zadaří a nebude nějaká termínová kolize, rád bych zde startoval i příští rok na mistrovství světa v 70.3 Ironmanu. Rád bych zabojoval o medaili.

Závodu se neplánovaně zúčastnila i vaše přítelkyně Anička, když vám pomáhala při výjezdu z vody a z depa. Co jste říkal na její výkon?
To, že mi musela pomáhat Anička, byl přešlap organizátorů, kteří mi nezajistili support z vody. Vzhledem k tomu, že se mnou absolvuje řadu akcí, tak je zvyklá a umí skvěle pomoci. Takže pomoc byla bezchybná.

Stihli jste se rozhlédnout po Rakousku?
Bohužel, vzhledem k počasí to tentokrát nevyšlo. Během závodu pršelo a ve vyšších polohách byla mlha, nebylo vidět skoro nic. A po samotném závodě už ani nebyla chuť někam v dešti cestovat. Snad to vyjde příště.

Při svém závodění jste toho hodně nacestoval. Která země vám nejvíce učarovala?
Vkus máme každý jiný, ale já osobně mám rád alpské země. Mému srdci je asi nejbližší Itálie. Temperament a otevřenost Italů, skvělé jídlo. Do Itálie se vždy rád vracím.

Který závod vás nyní čeká?
Příští neděli vyrazím na mezinárodní maraton do Německa a poté mě čekají dva podniky evropského poháru, kde bych chtěl bojovat o medailová umístění. Letošní sezona pro mě byla relativně smolná, vzhledem k dlouhodobému zranění. Ale nyní jsem znovu plný sil a věřím, že i má forma rychle poroste.

Chystáte i nějakou mimozávodní akci spojenou s vaším sportem?
Momentálně chci hlavně ve zdraví dojet sezonu, přidat ještě nějaký úspěch a plně se soustředit na další rok, který bude klíčový pro nominaci na letní paralympijské hry v Rio de Janeiro. Ale uvidíme. Myslím, že koncem roku ještě něco vymyslím.

A co jiné sporty? Sledujete tenisové US Open, budete sledovat první zápas českých fotbalistů v kvalifikaci ME?
Vůbec není čas a prostor. Snažím se sledovat cyklistickou Vueltu a o víkendu budu určitě sledovat záznam z MS v 70.3 Ironmanu, který se jede v Quebecku v Kanadě.