Jednou z vhodných alternativ při hledání vhodného studijního oboru by tak mohlo být studium informačních technologií. Děti by tak zužitkovaly u monitoru strávený čas jako investici do své budoucnosti. Absolventi IT škol totiž mají téměř stoprocentní záruku následného uplatnění na trhu práce a také finanční ohodnocení lze označit za více než dobré. Na základě jakých kritérií ale zvolit tu správnou střední IT školu?

Podle Soukromé střední školy výpočetní techniky a také názoru mnoha studentů je jedním z nejdůležitějších faktorů vybavení školy. Na školách tohoto typu je to právě technologické vybavení, které určuje kvalitu a budoucí uplatnitelnost vzdělání studenta. Pro obor informačních technologií je typický neustálý pokrok a školy, které se IT věnují a chtějí vychovat úspěšné absolventy, musí tento pokrok následovat. Podle zástupců vzdělávací instituce je zejména to hlavním důvodem, proč je úroveň IT vzdělání stále ještě na poměrně nízké úrovni.

„Několikrát jsme zaznamenali studenty, kteří na naši školu přestoupili s tím, že je výuka v IT oboru na předcházející škole příliš neuspokojovala i přes slušný prospěch. V odborné výuce totiž absolvovali například dílny. Učili se svářet nebo při výuce nemohli využívat software, protože škola neměla dost výkonné počítače," říká například Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky Praha. I proto SSŠVT průběžně monitoruje veškeré trendy v oboru a s každým novým školním rokem modernizuje své vybavení. Ruku v ruce s kvalitou technického zázemí jde samozřejmě také kvalifikovanost pedagogického sboru a zajímavé doprovodné školní aktivity.

„Modernizaci myslím zvládají skvěle, studenti mají bezplatný přístup k nejnovějšímu softwaru od firmy Microsoft. Za mě se učilo na poslední verzi Adobe CS (Photoshop, Flash). Hardware je také na velmi vysoké úrovni, stále se něco zlepšovalo. Když jsem byl na škole, poslední rok se ještě modernizovalo, resp. kupovalo nové vybavení do učebny fyziky, takže to není jen o tom IT. Celkově má škola velmi dobré vybavení. A na SSŠVT je spousta odborníků a nadšenců do jejich oborů, což teď zpětně hodnotím asi jako největší plus, protože jsem se dostal k věcem a k řešení praktických problémů, které by mě asi samotného nenapadly, nebo bych se k nim prostě nedostal," hodnotí zpětně bývalý úspěšný absolvent Dario Kolar, který aktuálně studuje na ČVUT Fakultu informačních technologií.

Chcete-li se tedy vyhnout marnění času při volbě nevhodné střední školy, určitě je na místě předchozí osobní návštěva v rámci dnů otevřených dveří, popř. prohledání nejrůznějších internetových recenzí a informací o vzdělání a odbornosti pedagogů dané střední školy, burz středních škol apod. Určitý vodítkem může být také to, zda je dotyčná škola zaměřena striktně na informační technologie nebo má v nabídce příliš mnoho odlišných oborů. Pokud však student zvolí správně, jeho úsilí při studiu podpoří vědomí, že jeho schopnosti budou poptávány a náležitě ohodnoceny. Hned po obchodu jsou totiž informační technologie druhým oborem, který otevírá nejvíce nových míst. Absolventi tak nemají problém navázat na studium okamžitým získáním odpovídajícího zaměstnání. (rd,PR)