Škoda způsobená požárem byla na místě odhadnuta vyšetřovatelem na 500 000 korun. "Škoda mohla být o mnoho vyšší, kdyby nebylo duchapřítomnosti řidiče traktoru, za kterým byl lis zapřažen. Řidič při zpozorování požáru ihned lis odpojil a odjel s traktorem do bezpečné vzdálenosti. Po té se pokusil zkrotit plameny pomocí přenosného hasícího přístroje, to už mu však nelítostné plameny, které za krátkou dobu pohltily téměř celý lis, nedovolily," řekl k případu Pavel Šušola, vyšetřovatel hasičského záchranného sboru z Příbrami.

Po podrobném ohledání požářiště byla podle Šušoly stanovena nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru jako technická závada na ložisku přívěsného lisu.

Jako první na místo dorazily současně profesionální jednotky ze stanice Příbram a jednotka sboru dobrovolných hasičů z obce Zalužany. "Velitel zásahu nasadil na likvidaci požáru dva útočné proudy," dodal Pavel Šušola.

Další škoda za půl milionu korun se kvůli požáru stala už v neděli. Na poli v Záborné Lhotě shořel traktor se zapřaženým podmítačem. V době příjezdu první jednotky na místo události byl již celý traktor zasažen požárem. "Příčina vzniku požáru je v současné době stále v šetření," uvedl k nedělní události vyšetřovatel.