To platí také o Berounce, která patří co do sjíždění mezi nejoblíbenější řeky. V regionu funguje několik půjčoven lodí, raftů a dalších plavidel. Například půjčovna A.S.K. v Roztokách u Křivoklátu zajišťuje vícemístné kanoe, rafty a kajaky, a to včetně vybavení.

Od Chrástu až po Nižbor má navíc vybudované výdejny, asi dvacet kilometrů od sebe, což je vzdálenost, která se dá za den ujet.

„Pokud se vyskytne nějaký problém na lodi, zlomí se pádlo, ve výdejnách zajišťujeme i servis," uvedla za půjčovnu Alžběta Fleisigová.

Ilustrační foto
KrimiMix: Muž házel po policistech kameny a rozbil jim auto

Když lidé volí trasu podle výdejen, neplatí nic za dopravu. Ale jinak půjčovna vozí lodě do Berouna, Račic a Karlštejna už s úhradou za přepravu. Platí se více za dopravu mimo trasu, a to deset korun za kilometr.

Naopak půjčovna snížila ceny ve všední dny. Lodě na víkend je nutné si zamluvit i čtrnáct dní dopředu, v týdnu stačí tři dny předem.

„Například o minulém víkendu jsme byli vyprodaní do posledního pádla. Přesunulo se sem hodně vodáků, kteří jezdí Ohři, protože tam není voda," podotkla Alžběta Fleisigová.

Lodě si tu nejvíce půjčují rodiny s dětmi, protože Berounka je vhodná i pro začátečníky.

Loď si je možné zapůjčit i v Kladně. Půjčovna Rebeka se specializuje i na jednotlivce i rodiny, pro kterou vyjde zapůjčení kanoe na jeden den na 350 korun.

„Je dobré ale rezervaci provést s předstihem, třeba týden dopředu. O víkendu je půjčovna zavřená. To totiž nejčastěji svážím klienty od vody. Zájemcům půjčujeme loď se vším vybavením, včetně barelu. Kdo potřebuje, dopravím ho i s lodí na místo určení. Pokud chcete na vodě strávit třeba víkend na Berounce, přijdou vás tři dny zapůjčení rodinné kanoe zhruba na dva tisíce korun," dodává majitel půjčovny.

Rekreační sport fotbalgolf. Ilustrační foto.
Školy ze svých hřišť o prázdninách děti nevyženou

Na březích Berounky je k dispozici celá řada kempů. Ten v Karlštejně je v provozu až do začátku října a vodáci zde mohou přespat ve vlastním stanu, chatce či karavanu vybaveném kuchyní a stanovou předsíní a naleznou tu základní vybavení v podobě sprchy či stánků s občerstvením. Každý pátek a sobotu se tu konají diskotéky nebo jiná hudební produkce.

Hned několik kempů je k dispozici na Rakovnicku. Ve Skryjích je možné přespat, najíst se a osprchovat v kempu Ahoj, vyhledávané je rekreační středisko Višňová-Hájek, které nabízí ubytování v chatkách, ve vlastních stanech či karavanech. Nachází se zde také restaurace, tenisové kurty, venkovní ohniště a dvě společná sociální zařízení. Známý je rovněž typicky vodácký kemp Riviéra ve Zbečně, který je v provozu do poloviny září.

Na Příbramsku je vyhledávanou lokalitou Orlická přehrada, kde lze zapůjčit loď na pádla i na motor, šlapadla se skluzavkou či motorový člun. Například se zapůjčenou pramicí za 400 korun na den tu lze prožít zábavu i adrenalin při výletě po přehradě včetně romantického výletu s pohledem na přehradní hráz nebo se lze plavit až k zámku Orlík.

Ilustrační foto
Kam s dětmi v létě? To je velký problém