Řadu zajímavých údajů může kterýkoli zájemce nalézt na internetové adrese doprava.kr-stredocesky.cz, kde byl ve zkušebním provozu spuštěn nový krajský dopravní portál. Zatím pracuje s informacemi získávanými z 87 obcí a měst a středočeského policejního ředitelství.

Systém je nyní ve zkušením provozu, takže třeba mezi upozorněními na uzavírky bylo možno najít údaje o dopravních omezeních aktuálních od čtvrtka minulého týdne týkajících se třeba Prahy, Tachova, Jablonce nad Nisou, Plzně, Teplic či Brna, avšak nikoli středních Čech. Zajímavé informace lokálního charakteru mohou zájemci očekávat pod záložkou Oblasti, kde jsou k dispozici kamerové záběry a dopravní statistiky lokálního charakteru. Do budoucna by si leckteří uživatelé mohli oblíbit také práci s mapou, která umožňuje navolit si rozmanité požadavky na úroveň informací: vedle aktualit z dopravy či parkování mohou být k dispozici údaje o čerpacích stanicích, ale také o počasí nebo hodnoty zjištěné srážkoměry a hladinoměry.

Očekává se, že data z veřejně přístupného dopravního portálu Středočeského kraje nejen osloví laické zájemce, ale stanou se také užitečným pomocníkem pro práci radnic, policejních složek, organizací – a mohou posloužit i školám. Zvláštní pozornost by mohla přitahovat sekce otevřených dopravních dat pro libovolné využití.

Magistrát hl. města Prahy.
Lidé mohou určit vítěze cen za ochotu poskytovat informace