„Někteří lidé, které jsme v obchodech s dobrovolníky oslovovali, byli zpočátku nepřístupní. Ale když jsme jim zdůraznili, že stačí koupit jen jeden produkt, a to zcela podle jejich výběru, tak se nakonec rozhodli, že také pomohou, třeba jen koupí jednoho kila cukru. Proto moc děkuji každému jednotlivci, který se rozhodl nákupem přispět k lepšímu životu potřebným," uvedla předsedkyně Andromédy Lenka Kryštofová.

Deník navštívil spolu s Lenkou Kryštofovou a Jitkou Caltovou jednu z těchto rodin. Zastavili jsme u malého domku v obci Příčina. Tam žijí manželé Iva a Luboš Tenglerovi, jejich dospělá dcera s přítelem a dvě malá vnoučata ve věku čtyři měsíce a dva roky. „Za pomoc jsme moc rádi, děkujeme i za naše vnoučata. Především starší vnouček bude mít radost ze sladkostí," poděkovala Iva Tenglerová.

Pomoc této rodině má svoji zajímavou historii. „Když jsme na podzim roku 2004 zakoupili objekt ve Velké Chmelištné, tak byl Luboš Tengler prvním brigádníkem, který nám tam pomáhal vyřezávat nálety, uklízet nepořádek, který tam u těch tehdy polorozpadlých domů byl. Známe se tedy už dvanáct let a nikdy by nás tehdy ani nenapadlo, že jednou budeme zase pomáhat my jemu," popsala Lenka Kryštofová.

Rozbitý komín

Jitka Caltová navíc do Příčiny k Tenglerovým jezdí velice často. „Už rok sem vozím teplé obědy. O tom, že má tato rodina nějaké problémy, jsme se dozvěděli přes sociální odbor Městského úřadu v Rakovníku. Jeho pracovnice zkontaktovaly naši paní ředitelku," vysvětlila Jitka Caltová.

Patří tedy k dalším z mnoha rodin, kterým Androméda pomáhá. „Pomáháme jim ale třeba i s oblečením, a i nějaký nábytek jsem jim dovezla," zmínila Jitka Caltová. A Luboš Tengler, který má navíc vážné zdravotní problémy, také poděkoval: „Děkuji všem, kteří nám nákupem potravin pomohli, a Andromédě." 

„Aktuálně si nevíme rady s rozbitým komínem. Nemůžeme sehnat nikoho, kdo by nám ho pomohl spravit, takže jsme nuceni topit elektřinou," uvedla Ivana Tenglerová.

Chodící láska

Lenka Kryštofová ještě doplnila: „Tenhle pár vídáváme, jak spolu chodí a drží se za ruce. Všude o nich říkám, že je to chodící láska. Mnoho lidí by se mohlo naučit, jak držet při sobě tak, jak by měla držet při sobě každá rodina. Takovým lidem, jako jsou oni, pomáháme moc rádi.."

Potraviny bude Androméda rozvážet i v příštích dnech. „I během sbírky jsme se přímo v obchodech zkontaktovali se dvěma rodinami, za kterými tyto potraviny také půjdou," dodala Lenka Kryštofová.

Čtěte také: Do národní sbírky lidé na Kutnohorsku darovali více než tunu potravin