Proti výstavbě vodní nádrže vznikly ihned po zveřejnění studie petice. Dvě z nich podepsalo podle zmocněnce petičního výboru Petra Kučery zhruba 10.700 lidí napříč celou Českou republikou. „Petiční výbor tedy vyzve vládu, aby se peticí zabývala a vydala ve vhodné formě usnesení o nepřípustnosti výstavby přehrady na Berounce," nechal se slyšet v rozeslaném prohlášení Petr Kučera.

Tento požadavek požadují odpůrci retenční nádrže de facto od konce června, kdy jej také sdělili ministrovi Marianu Jurečkovi v Roztokách u Křivoklátu při setkání se starosty. „Pokud si někdo usmyslí, že se bude betonovat, tak se betonovat, bohužel, bude," řekl tehdy ministr zemědělství Marian Jurečka s tím, že další vlády mohou usnesení revokovat.

Proti studii, ve které byla uvedena čtyři místa na řece Berounce jako vhodná k výstavbě nádrže, se ihned po jejím zveřejnění na přelomu ledna a února strhla vlna negativních reakcí napříč celou zemí. Kromě petic se také konaly protestní akce. Jedna z nich pak přímo v Roztokách u Křivoklátu. Kousek od míst, kde podle studie měla vyrůst hráz vysoká až čtyřicet metrů.

Podpora kritiků stavby

Kromě starostů obcí z horního toku Berounky dorazili také obyvatelé Roztok a okolních obcí, ale také lidé z Kladenska, Berounska a dalších koutů České republiky. Podpořit kritiky přijeli nejen někteří politici a také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ale také známé osobnosti, jako například herec Tomáš Hanák, Roman Horký ze skupiny Kamelot a také kladenská skupina Gladly S.W.

Na základě sílícího odporu a po schůzce koncem června starostů a odpůrců retenční nádrže s ministrem zemědělství, ředitelem Povodí Vltavy a jejich odborníky, vydalo Povodí Vltavy stanovisko, ve kterém uvedlo, že výstavba nádrže je nereálná i kvůli trvajícímu odporu.

„S ohledem na skutečnost, kdy jsou ke studii proveditelnosti, řešící možnost ochrany před povodněmi obcí na dolním toku Berounky, pouze negativní stanoviska AOPK (Agentura ochrany přírody a krajiny, pozn. red.), CHKO Křivoklátsko i mnoha dalších dotčených spoluobčanů, nebude státní podnik Povodí Vltavy zahajovat žádné jiné činnosti prověřující možnosti výstavby suché nádrže v lokalitách Roztoky, Branov, Nezabudice, ani Čertova skála, které byly studií vyhodnoceny jako potenciálně vhodné pro realizaci tohoto typu protipovodňového opatření," napsal v prohlášení ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Rozhodnutí samosprávy

„Státní podnik Povodí Vltavy nemá ambici někomu něco vnucovat, ale jako správce významného vodního toku Berounka předal obcím odborný podklad k tomu, aby se mohly rozhodnout, zda opatření na ochranu před povodněmi tohoto typu chtějí, či nikoliv. Záleží jen na rozhodnutí samosprávy," napsal ředitel Petr Kubala.

„Mohu přislíbit, že po dobu mého funkčního období nebude ministerstvo zemědělství pokračovat v rozvíjení Studie na řece Berounce. Ministerstvo zemědělství bude v souvislosti s protipovodňovými opatřeními a zvyšováním retenční schopnosti krajiny v oblasti Berounky podnikat pouze kroky formou revitalizačních a přírodě blízkých opatření," sdělil při setkání v Roztokách ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Studie vypočítala, že při stavbě některého z typů hrází by bylo ochráněno více jak 3.300 lidí a majetek v hodnotě zhruba třiceti miliard korun," řekl dříve mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Vodní nádrž na Berounce by mohla pojmout stoletou vodu a do koryta by upouštěla průtok v hodnotě zhruba dvouleté vody. Stejně jako odpůrci vodní nádrže, tak i autoři studie přiznávají, že výstavbou vodní nádrže by došlo ke zničení údolí řeky Berounky, své domovy by musely opustit stovky lidí, nemovitosti by pak byly srovnány se zemí.

Při absolutním naplnění nádrže by došlo k zatopení údolí řeky od Roztok až k Liblínu! Vodní nádrž by sice byla po většinu času otevřená a voda by normálně protékala, jak tvrdí zpracovatelé, ale v případě povodní by se uzavřela. A postupně by se tak začalo zatopovat údolí řeky.

Čtěte také: Hráz na Berounce nebude i kvůli trvajícímu odporu