Do akce se zapojila zhruba šedesátka návštěvníků, kteří ve Vzdělávacím centru Na Karmeli do vyjmenovaných oblastí připojovali své připomínky či postřehy. Jak bylo z hlasité debaty patrné, po celou dobu se největší zástup lidí tvořil u stolu, který řešil dopravní problematiku.

„Zapište přechod pro chodce na Podlázkách u pomníku a také ostrůvek. To, co se tam děje, už je neúnosné. Náklaďáky, které jezdí do Michalovic na skládku, padesátku nedodržují a už je to vážně nebezpečné. Bojím se toho, kdy se někomu něco stane," konstatovala jedna z občanek, která v Podlázkách bydlí a na situaci už delší dobu upozorňuje.

Její sousedka zase upozorňovala na množství parkujících lidí u Jizery. „Chápu, že když je teplo, že se jdou místní vykoupat do řeky. Ale vadí mi, že auta stojí naprosto všude, nedá se tam projet, natož projít. Byla bych ráda, kdyby tam byl zákaz stání. Ani my pak z našich garáží nemůžeme kolikrát vyjet," dávala tip na další body starší žena.

Parkování u Putny

Dodala také, že lidem z Podlázek se nelíbí ani parkování návštěvníků u Putny. „V sezóně je otevřená jenom dole, ale parkování tam není vyřešené. Lidé zastavují i ve svahu u železničního přejezdu. Tam by bylo dobré ale udělat chodník. Buď udělejte parkoviště pod Putnou, nebo otevřete přístup na zříceninu i ze shora, prostor tam je," navrhovala další občanka Podlázek.

„To ale není tak jednoduché," namítal jeden z přísedících občanů. „Pravděpodobně by to znamenalo, že by město muselo přijmout nového zaměstnance," předpokládal diskutující. Žena však měla jasnou odpověď: „Naše babička tam dělala léta kastelánku. Pro nějakého seniora, který má rád památky, by to byl za pár stovek slušný přivýdělek," konstatovala.

Lidé si však nestěžovali jen na místní část Podlázky, ale trápil je i současný provoz městské hromadné dopravy. Několik z nich žádalo hustší jízdní řády přímo do příměstských částí. Jiní si zase přáli zelenou vlnu na semaforech v době dopravní špičky. „V době od půl třetí do pěti hodin prostojíte na semaforech spoustu minut," argumentovali občané.

Skříňky na Štěpánku

Diskutovalo se i o jiných oblastech. Někteří chtěli vybudovat skříňky na odložení osobních věcí u lesoparku Štěpánka. „Sportovci, kteří sem chodí například běhat, by si s sebou vzali jen čip a nemuseli by už mít batoh. Navíc je u bazénu kamerový systém, takže by skříňky byly pod dohledem," navrhla žena, která park ráda navštěvuje. Obyvatelé města také žádali více strážníků v ulicích a finanční podporu neziskovek.

V tabulce jsme pro vás, naše čtenáře, vypsali desatero problémů, které při debatě získalo nejvíce hlasů. Na začátku července bude na stránkách zdravého města spuštěna anketa, do níž se můžete zapojit i vy. Hlasovat bude možné do poloviny října. S výsledky pak budou pracovat příslušné odbory magistrátu. Jak si s nimi poradily, následně odprezentují na Fóru Zdravého města v roce 2017.

Čtěte také: Staroměstské náměstí v Mladé Boleslavi není koupaliště, bouří se lidé