Jak dlouho již Dobrovolnické centrum v Kladně funguje?

Funguje již čtrnáctým rokem. Vzniklo v roce 2002 jako nezisková organizace a již třetím rokem sídlí v Domě techniky na Sítné. Jeho činnost je financována z dotací od ministerstev, Magistrátu města Kladna, Středočeského kraje a různých nadačních fondů. V současné době nabízíme osm dobrovolnických programů a jednu sociální službu s názvem Pět P.

Jaké programy považujete za nejúspěšnější?

Určitě se mezi ně řadí Dětský úsměv, kdy asi šedesát dobrovolníků navštěvuje děti v Dětském domově nebo Dětském centru v Kladně, v pobočce ve Stochově, Slaném a Ledcích. Dobrovolník se věnuje jednomu dítěti. Může jít i o miminko či kojence, se kterým se vypraví například na procházku kočárkem, aby se dostalo mimo zařízení. Samozřejmě, že je možnost věnovat se i starším dětem. Ty by měl dobrovolník všestranně rozvíjet a umožnit jim prožít nové věci. Stačí je vzít na nákup, jet vlakem, vzít je do kina. To vše je pro ně zážitkem. Druhým nejúspěšnějším programem je Senior. Funguje v domovech pro seniory a ve stacionářích pro handicapované. V současné době jde o třináct zařízení. Vždy vytipujeme osamělého klienta, za kterým nedochází rodina. Právě jemu se pak dobrovolník věnuje, povídá si s ním, luští s ním křížovky nebo s ním podnikne procházku či výlet. Pokud dobrovolník nemůže nebo nechce chodit za jedním vybraným klientem, může také pořádat jednou za čas skupinové akce, při kterých se například s klienty věnuje tvoření, zpěvu, hře na hudební nástroje. Může přednášet na dané téma nebo zahrát divadlo. Centrum spolupracuje se Základní uměleckou školou v Kladně, ale i s panem Chaloupkou, který hraje na harmoniku. Nesmím zapomenout ani na program Terénní dobrovolníci, který je pro zájemce od osmnácti let a je u něj nutná psychodiagnostika. Dobrovolník vyjíždí za opuštěnými, nemohoucími či handicapovanými starými lidmi domů. Věnuje se jim nebo pomůže cokoli vyřídit, pomůže i s domácností.

Kolik dobrovolníků projde za rok programy?

Je to zhruba 180 dobrovolníků, s tím, že samozřejmě ne každý vydrží celý ten rok. Většinou nám dobrovolníci končí hlavně z časových důvodů. Dobrovolnická činnost jako taková není náročná. Postačí, když dobrovolník chodí jednou týdně na hodinu až dvě za určitým klientem. Vše ale záleží na cílové skupině, ke které dochází. V současné době máme okolo pěti set klientů. Přesný počet se dá těžko určit, jelikož se klienti obměňují.

Dobrovolníkem se může stát kdokoli?

Ano, může jím být mladiství, dospělí i senior a může pocházet odkudkoli ze Středních Čech. Centrum se jim snaží případné dojíždění vynahrazovat tím, že jim proplácí jízdné. Mimo to proplácí jak dobrovolníkovi tak i jeho klientovi například vstupenky do kina, divadla, do dětské herny a podobně. Finančně pokryje také dobrovolníkem zakoupený materiál na různé tvoření či omalovánky. V současné době máme nedostatek dobrovolníků v Rakovníku. Tam bychom je velmi uvítali. Samozřejmě ale, že se zájemci o dobrovolnickou činnost mohou přihlásit i v jiných městech.

Vraťme se k sociální službě s názvem Pět P. Na jakém principu funguje?

Jedná se o registrovanou sociální službu, která nefunguje jen u nás, ale i po celé republice, dokonce i ve světě. Principem je setkávání jednoho dobrovolníka s konkrétním dítětem ve věku od šesti do patnácti let s nějakým handicapem, ať už mentálním či tělesným. Nejčastěji jde o děti pocházející ze sociálně slabého prostředí či neúplné rodiny. Výjimkou nejsou ani hyperaktivní nebo šikanované děti. Úkolem dobrovolníka je vynahradit jim to, co dítě bez problémů běžně prožívá. Může s nimi tedy jet na výlet, navštívit dětské hřiště, využít i naši klubovnu. Jednou za čtrnáct dní se pak v klubovně všichni dobrovolníci i děti společně sejdou a vymyslí si nějaký program. Kolektiv se tak utužuje. Děti se mezi sebou seznámí a vznikají nové sociální vazby.

Co máte v plánu do budoucna?

Nyní pořádáme vánoční akce pro klienty v našich zařízeních. Uskuteční se předání vánočních přání, která nakreslí děti z různých mateřských a základních škol v Kladně a okolí, které před Vánoci budeme předávat seniorům. V květnu či dubnu se uskuteční dobročinný bazárek. Výtěžek z něj bude použit na rozvoj dobrovolnických programů a aktivit s klienty. Zároveň se již zabýváme přípravami na čtvrtý ročník charitativního plesu na podporu dobrovolnictví. Uskuteční se 1. dubna v restauraci U zlatého selátka v Kladně a spojen bude s předáváním cen Křesadlo dobrovolníkům.

Jak se mohou zájemci přijít přihlásit k dobrovolnické činnosti?

To je velmi jednoduché. Stačí do centra zavolat nebo napsat email a domluvit si osobní schůzku. Pak už se dozví vše potřebné.

Čtěte také: Dobrovolníci v Česku každý rok odpracují kolem 45 milionů hodin